Annons
Nyheter

Irak följer folkligt krav – val tidigareläggs

Irak • Publicerad 31 juli 2020
Irak tidigarelägger valet. På bilden en regeringskritisk protest i huvudstaden Bagdad den 10 maj.
Irak tidigarelägger valet. På bilden en regeringskritisk protest i huvudstaden Bagdad den 10 maj.Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhimi har utlyst allmänna val till den 6 juni 2021, ungefär ett år innan valet ursprungligen var tänkt att hållas.

– Vi kommer att göra allt för att skydda valet och garantera dess framgång, säger premiärministern i ett tv-sänt tal.

Annons

Att valet skulle tidigareläggas var ett centralt krav från den regeringskritiska proteströrelse som förra hösten stod bakom månader av massdemonstrationer – och möttes av kraftigt våld från regeringsstyrkor.

Den tidigare premiärministern Adel Abdul Mahdi lämnade sin post i december 2019 till följd av protesterna. Efterträdaren al-Kadhimi utsågs av parlamentet i maj med uppdrag att styra landet mot ett tidigarelagt valdatum.

FN:s stödmission i Irak, Unami, välkomnar beskedet.

"Tidigarelagda val hörsammar ett centralt folkligt krav på vägen mot mer stabilitet och demokrati i Irak", uppger Unami i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons