Ipredmål kan gå till EU:s domstol
Parterna får också möjlighet att yttra sig om ett utkast till en sådan begäran.
Därmed behöver Ephone ännu inte lämna ut identiteten på personen bakom en server med ljudböcker.
Bokförlag förlorade i hovrätten
De fem bokförlagen förlorade i hovrätten men fick prövningstillstånd i Högsta domstolen i januari.
Bokförlagen har krävt ut identiteten bakom ett ip-nummer från bredbandsoperatören Ephone. Bokförlagen hävdar att det fanns ljudböcker på en server och att böckerna var tillgängliga för nedladdning för allmänheten.
Bokförlagen fick rätt i tingsrätten men förlorade med minsta möjliga marginal i hovrätten som var maximalt oenig i sin dom. Målet avgjordes av fyra domare och röstsiffrorna blev 2-2. Därför blev ordförandens utslagsröst avgörande.
Kärnfrågan i hovrätten var om ljudböckerna på servern verkligen varit tillgängliga för allmänheten. Hovrätten ansåg att bokförlagen inte hade bevisat att allmänheten kunde komma åt ljudböckerna.
Målet är det allra första ärendet enligt Ipredlagen som infördes den 1 april i fjol. Bokförlagens anmälan lämnades in samma dag som Ipredlagen började gälla.
Oväntat och oklart
– Oväntat att det blev så här, säger Magnus Nytell, vd för ljudboksförlaget Bonnier Audio, som har lite svårt att förstå domen.
– Det är klart, det är en ny lagstiftning. Det är viktigt hur foten sätts ner åt olika håll eftersom det får effekter för framtiden. Vi tyckte det var ganska självklart att vi skulle få ut ip-adressen och att vi därmed kunde gå vidare, säger han.
Målet på väg till Luxemburg
Daniel Westman, fildelningsjurist vid Stockholms universitet, gör också bedömningen att Ephonemålet är halvvägs till Luxemburg efter HD:s beslut.
– Det måste man nog säga, det tror jag helt klart. Uppenbarligen har HD gjort någon preliminär bedömning och kommit fram till att det mesta lutar åt att frågan ska skickas till Luxemburg. Jag har aldrig hört talas om att man tagit fram utkast till frågor och att det sedan inte blivit något, säger Westman.
Ephone och ljudboksförlagen ska ge sina svar till HD före den 5 juli. Om frågan sedan skickas vidare till EU:s domstol kan det ta lång tid, möjligen flera år, innan frågan slutligen avgörs.
Osäkert rättsläge
– Om det här hade varit en seger för Ephone så skulle HD ha dömt till deras fördel. Men det här är fortfarande en öppen fråga, säger Kristina Ahlinder, vd på Förläggareföreningen.
– Däremot måste jag medge att det är en överraskande vändning. Upphovsrättshavarna har blivit kränkta och utnyttjar nu svensk lagstiftning för att få rätt. Men HD anser nu att rättsläget är osäkert och vill få saken utredd av EU:s domstol. Det är oväntat att den högsta svenska rättsinstansen känner sig osäker på rättsläget.