Nyheter

IP-nummer ska sparas

Bredbandsföretagen ska tvingas lagra användaruppgifter under ett halvår från den 1 januari 2010.
Nyheter • Publicerad 15 maj 2009

Det föreslår regeringen i en opublicerad lagrådsremiss som Dagens Nyheter på nätet tagit del av.

Ipredlagen innebär att bredbandsföretagen kan tvingas av domstol att lämna ut trafikuppgifter i jakten på fildelare. Men eftersom en lång rad operatörer, bland andra Tele 2 och Bahnhof, fortlöpande raderar uppgifterna finns inget att lämna ut. Därmed minskas också effekten av Ipredlagen.

Men med det nya lagförslaget från justitieminister Beatrice Ask skulle alla operatörer tvingas att spara uppgifterna under sex månader.

Piratpartiet avvisar i ett pressmeddelande det nya lagförslaget och hävdar att det handlar om en massiv registrering av all kommunikation som sker mellan samtliga medborgare.

”Datalagringen innebär att staten får registrera alla kontakter vanliga människor har på nätet och i telefon, fastän de inte är misstänkta för brott. Det strider mot grundlagen och Europakonventionen om mänskliga rättigheter”, skriver Christian Engström, Piratpartiets förstanamn till EU-parlamentet.

”Internet är ingen lekstuga där politikerna får göra vad de vill. Grundlagen måste gälla även på internet. Vi har rätt att behålla vårt privatliv privat”, säger Christian Engström.

Engström hävdar att regeringen planerat att släppa förslaget som lagrådsremiss efter EU-valet den 7 juni.

– Det finns ingen lagrådsremiss. Regeringen har inte fattat något beslut om någon lagrådsremiss och innan regeringen har gjort det så är ingenting klart, säger Martin Valfridsson, pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.