Annons
Nyheter

Investeringen som utklassar New York-börsen

Sugen på en alternativ investering som dessutom utvecklats bättre än New York-börsen? Då är det kanske tid för begagnade lyxklockor.
Ekonomi • Publicerad 12 mars 2023
En Rolex-klocka. Arkivbild.
En Rolex-klocka. Arkivbild.Foto: Torstein Bøe/NTB/TT

I skakiga ekonomiska tider brukar guld historiskt sett ses som en trygg investering jämfört med exempelvis aktiehandel.

De senaste fem åren har dock exklusiva klockor från varumärken som Rolex, Patek Philippe och Audemars Pigue visat sig vara en ytterst framgångsrik investering.

Annons

Boston Consulting Group har i en jämförelse tittat på utvecklingen för begagnade klockor jämfört med kursutvecklingen på New York-börsen mellan perioden augusti 2018–januari 2023.

Resultatet?

Medan New York-börsen gett en avkastning på åtta procent har den gemensamma utvecklingen för de begagnade klockorna man tittat på legat på totalt 20 procent.

Detta trots att vissa modeller som till exempel klassiska serien Daytona från Rolex har tappat upp till en tredjedel sedan toppnoteringen i början av 2022.

Bakgrunden är det kraftiga uppsving för andrahandsmarknaden i samband med pandemin när samlandet blev en hobby för konsumenter som inte kunde lämna hemmet och samtidigt hade betydligt mindre utgifter än vanligt.

I takt med detta har också andrahandsmarknaden vuxit sig allt större och uppgick under 2022 till 24 miljarder dollar, runt 256 miljarder kronor. Det kan jämföras med 55 miljarder dollar för motsvarande marknad för nyproduktion. Enligt Boston Consulting Groups rapport väntas dock andrahandsmarknaden till 2026 öka med med nio procent till 35 miljarder dollar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons