Nyheter

Invandringen viktigare för väljarna

Invandrarfrågan ökar i betydelse för väljarna. Förra året hamnade den på elfte plats på listan över viktigaste frågor.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2013
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Nu ligger den på sjätte.

Och Sverigedemokraterna anses ha den bästa politiken.

Opinionsinstitutet Novus har frågat 1 000 personer dels vilka frågor som de anser vara viktigast, dels vilka partier som är bäst i respektive fråga. Sjukvården toppar listan som vanligt med 71 procent, följt av skola och utbildning, sysselsättning, landets ekonomi och äldreomsorg.

Sedan kommer invandring och integration, som 43 procent anser vara den viktigaste frågan. De tillfrågade har fått fylla i fler än en fråga, varför totalsumman överstiger 100 procent.

Ett misslyckande

20 procent av de tillfrågade anser att SD har den bästa politiken på det här området. 14 procent anser att Socialdemokraterna har det. 10 procent anger Moderaterna och 39 procent vet inte.

– Siffrorna indikerar att invandring har blivit en viktigare fråga samtidigt som andra frågor, som lag och ordning, har minskat i intresse. Att flest tycker att SD har den bästa politiken är ju ett misslyckande för de andra partierna, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till TT.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder välkomnar naturligtvis de nya siffrorna.

Rent pinsamt

– Genom riksdagsinträdet har våra möjligheter till opinionsbildning förbättrats, vilket, i kombination med en väldigt liberal invandringspolitik från regeringen, utan tvekan har lett fram till att invandringsfrågan blivit hetare, säger han.

En för Folkpartiet nedslående siffra är att bara fem procent tycker att partiet har den bästa jämställdheten.

– Det är nästan lika lågt som för Sverigedemokraterna, som får fyra procent. Det är ju rent pinsamt med tanke på att de har den ministerposten, säger Torbjörn Sjöström.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.