Nyheter

Interpol efterlyser "Vita änkan"

Interpol efterlyser brittiska Samantha Lewthwaite, även kallad "Vita änkan", för inblandning i terrordådet i Nairobi.
Nyheter • Publicerad 26 september 2013
Foto: 

Samantha Lewthwaite var hustru till Germaine Lindsay, en av de fyra självmordsbombarna i London 2005.

Under fotbolls-EM förra året nämndes hon som misstänkt för ett terrordåd i Mombasa. Bombdådet riktades mot en bar i den kenyanska kuststaden, där mötet Italien–Tyskland visades.

Kvinna bland förövarna

Redan då terrordramat i köpcentret Westgate i Nairobi pågick talade vittnen om att en eller flera kvinnor fanns bland gärningsmännen. Kenyas utrikesminister Amina Mohamed sade också vid ett tillfälle att en kvinna deltagit och att hon nog "hade gjort det här många gånger förut". Men andra regeringsföreträdare sade att en del attentatsmän klätt ut sig till kvinnor.

Efterlysningen nämner inte dådet i Nairobi utan säger att Lewthwaite misstänks ha innehaft sprängämnen och ha planerat att begå brott så långt tillbaka som 2011.

Dådet i Nairobi och de efterföljande hoten om fler attacker från det islamistiska terrornätverket al-Shabaab har fått flera länder i regionen att stärka säkerheten, senast Burundi.

– Polisen har vidtagit en rad åtgärder för att vara redo för vilket scenario som helst, sade polisens talesperson Pierre Nkurikiye på torsdagen.

Fler döda?

Samtidigt reses nya frågetecknen om vad som skett och sker inne i gallerian. När president Uhuru Kenyatta i tisdags kväll förklarade att dådet över sades 61 civila, 6 soldater och 5 terrorister då ha dödats, medan över 10 gärningsmän hade gripits.

Men på torsdagen rapporterade The Guardian uppgifter från en underrättelsekälla inne i det avspärrade Westgatekomplexet som hävdar att minst en terrorist fortsätter göra motstånd.

Källan ekade också delvis al-Shabaabs Twitteruppgifter om att antalet döda är mycket högre än vad som bekräftats officiellt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.