Nyheter

Internationell press på Etiopien

Den etiopiska domstolens beslut att döma Johan Persson och Martin Schibbye till elva års fängelse har väckt starka reaktioner.
Nyheter • Publicerad 28 december 2011
Protestdemonstration utanför Etiopiens ambassad i Stockholm.
Protestdemonstration utanför Etiopiens ambassad i Stockholm.Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Röster höjs nu om förhandlingar och internationella påtryckningar mot landet.

För fem år sedan greps och misshandlades den svenska EU-diplomaten Björn Jonsson i Etiopien. Han utvisades, men när EU i protest stoppade utbetalningar av biståndspengar släpptes oppositionella ur landets fängelser, skriver Dagens Nyheter.

Men indraget EU-bistånd är inte aktuellt i nuläget enligt UD:s kabinettssekreterare Frank Belfrage.

Flera tidningar kräver nu att Etiopien sätts under internationell press.

Göteborgs-Postens konstaterar på sin ledarsida att Sverige ensamt har få maktmedel att ta till, eftersom biståndet till Etiopien redan har skurits ned. Sverige bör i stället med stöd av EU och USA inleda prestigelösa förhandlingar med regimen.

Svenska Dagbladets ledarredaktion anser att frågan bör lyftas i alla organisationer Sverige är medlem i och med alla länder som har kontakt med Etiopien. Dagens Nyheters efterlyser på sin ledarsida kraftfulla aktioner och att Sveriges ansträngningar att få svenskarna fria måste samordnas med EU.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.