Nyheter

Insatsen i skärgården

Fredagen den 17 oktober offentliggjorde Försvarsmakten att en insats mot misstänkt främmande undervattensverksamhet satts i gång i Stockholms skärgård, sedan "en sagesperson" lämnat mycket "trovärdiga uppgifter".
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2014

Över 200 personer från olika förband och enheter uppgavs ingå.

På lördagen utökades insatsen med ytterligare fartyg. På kvällen skrev Svenska Dagbladet (SvD) att mycket tyder på att en skadad eller saknad rysk undervattensfarkost finns i skärgården. SvD släppte detaljerade uppgifter om en krypterad signal som sändes från skärgården till Ryssland på fredagskvällen.

När uppgifterna publicerats började en rysk oljetanker, som kan vara stödfartyg åt miniubåtar och som legat stilla utanför skärgården sedan i onsdags, plötsligt stäva i väg.

På söndagen fortsatte den svenska insatsen med fartyg, helikoptrar, markpersonal och sannolikt ubåtar. Försvarsmakten släppte då en bild, tagen på söndagen, på vad som antas vara en främmande ubåt. Försvaret uppgav också att ytterligare två likande observationer finns, från fredagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.