Annons
Nyheter

Arbetet för kortare vårdköer granskas

Insatserna som staten har gjort för att korta köerna i vården ska granskas av Riksrevisionen. Myndigheten konstaterar att långa väntetider är ett fortsatt problem.
Vård • Publicerad 14 augusti 2021
Riksrevisionen ska granska statens insatser för att korta vårdköerna. Arkivbild.
Riksrevisionen ska granska statens insatser för att korta vårdköerna. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

– Långa väntetider är ett av de återkommande problemen i svensk hälso- och sjukvård. Trots fina medicinska resultat är det här ett stort problem och har varit det länge. Det har varit en del statliga insatser, men problemet kvarstår, säger projektledaren Heléne Berg på Riksrevisionen, till Dagens Medicin.

När granskningen ska vara färdig är ännu inte klart. En fråga som myndigheten bland annat kommer att syna är tecken på att en del av de insatser som har gjorts har lett till att patienter med stort vårdbehov oavsiktligt har trängts undan.

Annons

– Det handlar till exempel om granskning av vårdgarantin, kömiljarden och de standardiserade vårdförloppen inom cancer, säger Heléne Berg till tidningen.

Regionerna kommer inte att granskas, eftersom Riksrevisionens syfte är att granska staten. Det är inte heller arbetet under pandemin och den ökade så kallade vårdskulden som den har lett till, som kommer att undersökas specifikt.

– Vi tittar tillbaka i tid i våra granskningar och kommer inte att ha fokus på pandemin, förklarar Heléne Berg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons