Nyheter

Inget jäv i Mangsmålet

Målet mot mordåtalade Peter Mangs tas inte om, beslutar Malmö tingsrätt. Försvaret har hävdat att en nämndeman varit jävig, men det avvisas av rätten.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2012
Peter Mangs är skyldig, enligt tingsrätten.
Peter Mangs är skyldig, enligt tingsrätten.Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Foto: 

Domstolen har förklarat Peter Mangs skyldig till bland annat två mord och fyra mordförsök, men domen mot honom sköts upp sedan Mangs anmält jäv. En av nämndemännen i den 26 dagar långa rättegången har varit ersättare i polisnämnden för polisområde Malmö.

I nämnden diskuterades vid tre tillfällen under hösten 2010 skjutningar i Malmö. Hans försvarsadvokater har hävdat att nämndemannen vid dessa sammanträden i förväg kan ha bildat sig en uppfattning och tagit ställning i frågor som varit avgörande under rättegången mot Peter Mangs.

Åklagarna anser däremot inte att nämndemannen varit jävig. Inga poliser med insyn i polisutredningen deltog på sammanträdena i polisnämnden där skjutningarna togs upp och nämndemannen fick där bara del av begränsad information av organisatorisk karaktär, hävdar åklagarna, som alltså inte vill att rättegången ska gå i repris.

Diskussionen startade efter beslutet nyligen i Svea hovrätt som betydde att målet mot det så kallade Södertäljenätverket måste göras om. Hovrätten ansåg att en nämndemans sidouppdrag innebar jäv och målet skickades därmed tillbaka till tingsrätten.

Nämndemannen var ledamot i polisnämnden i Södertälje. Där var, enligt hovrätten, uppfattningen klar att det kriminella Södertäljenätverket existerade, vilket var en av åtalets bärande punkter. Hovrättens slutsats blev därför att nämndemannen måste haft svårt att hålla sig opartisk.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.