Annons
Nyheter

Inget förbud mot att stå i bussen – NTF Väst: "Alldeles galet"

Det blir inget förbud mot stående i bussar utanför tätbebyggt område.
– Alldeles galet, säger Elmer Kärrman, NTF Väst.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2008
Nu meddelar Vägverket att det inte blir något förbud mot att stå i bussen.
Nu meddelar Vägverket att det inte blir något förbud mot att stå i bussen.Foto: BT/Arkiv

Beskedet kommer ifrån Vägverket som har utrett saken. Enligt utredningen finns inte tillräckligt med underlag för att dra någon slutsats om att det är farligt att stå i bussar. Ett totalförbud mot ståplatser skulle kosta för mycket och dessutom vara svårt för polisen att övervaka.

– Det känns så himla motsägelsefullt. Å ena sidan vill man ha alla sittande passagerare bältade, å andra sidan så tillåter man stående, säger Elmer Kärrman, ordförande trafiksäkerhetsföreningen NTF i Västsverige.

Annons

Han menar att stående inte bara är en säkerhetsrisk för sig själv, utan för alla i bussen.

– En stående har ju samma rörelseenergi som de sittande, och vid en olycka så kan den stående hamna över de som sitter.

I Vägverkets utredning säger man att man hoppas att passagerarna frivilligt ska välja sittplats, men BT har flera gånger tidigare berättat om linje 100 mellan Borås och Göteborg, där överbelastning gör att mittgången ofta får fyllas med stående.

Birgitta Losman från Bollebygd, miljöpartist och regionpolitiker, pendlar själv med buss 100. Hon menar att ansvaret ligger hos politikerna.

– Jag skulle jättegärna ha en lag om att alla ska sitta bältade på bussen, men det förutsätter att politikerna skjuter till pengar för att bygga ut trafiken.

Enligt henne skulle det bli en omöjlig situation om det kom ett förbud just nu.

– Det skulle betyda att vi ställer folk längs vägen och det är ju inte heller bra.

Victoria Ramalho
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons