Ingenjörer: "Regeringen för passiv"
– Hade regeringens engagemang för Saab varit lika stort redan från början som de varit de senaste 14 dagarna hade de nog kunnat hitta en ny köpare.
Till exempel tror han att statssekreterare Jöran Hägglunds beslut att bege sig till GM:s huvudkontor i Detroit bidrog med en viktig frist.
– Nu har det inte räckt, men hade man börjat på det sättet redan i början av året hade man kunnat komma någon vart, säger Ulf Bengtsson.
Han hoppas på ett ökat stöd från regeringen till fordonsindustrin, exempelvis i form av forskningsbidrag, och betonar att en tiondel av det svenska fordonsklustret riskerar att försvinna.
– Nu ligger ju bollen hos regeringen. Man måste visa att man tror på svensk fordonsindustri. Det gäller att regeringen ställer upp för svensk fordonsindustri och ser till att underleverantörerna inte faller ifrån, säger Ulf Bengtsson.
Cecilia Fahlberg, ordförande i fackförbundet Unionen, är chockad och "oerhört besviken" på nedläggningen.
– När den första chocken har lagt sig är det otroligt viktigt att man tar vara på det kunnande och den energi som finns bland Trollhättans Saab-anställda för att ta orten vidare, säger hon till TT.
Hon efterlyser en "bredare dialog" om fordonsindustrins betydelse för Sverige, där regeringen, branschen och facken är representerade, för att ta fram kloka politiska beslut som kan gynna näringen.
Fahlberg anser att man kunde ha agerat mera kraftfullt på ett tidigare stadium med skrotningspremier och miljöbilspremier.
– Man måste också se biltillverkningens betydelse för andra branscher – underleverantörer och andra.
Dessutom hoppas hon att Arbetsförmedlingen avsätter medel för akuta insatser, även för underleverantörer, och anser att GM måste ta ett socialt ansvar.