Nyheter

Ingen strejk i påsk

Det blir ingen handelsstrejk i påsk, enligt arbetsgivarorganisatinen Svensk Handel.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2010
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Medlarna har bett LO-facket Handels att skjuta på varslet från 1 april till 8 april och facket har sagt ja till förslaget, enligt ett pressmeddelande från Svensk Handel.

– Vi har gått med på medlarnas hemställan om att skjuta på varslet i en vecka, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström till TT.

– Nu förhandlar vi för fullt i konstruktiv anda. Vårt primära skäl för att varsla var att få fart på förhandlingarna. Nu gör medlemmarna bedömningen att förhandlingarna är så komplicerade att man behöver mer tid. Därför har vi sagt ja till att skjuta på varslet, säger Häggström.

Men Handels påpekar att varslet är oförändrat, bara uppskjutet till den 8 april om man inte lyckats nå ett avtal. En av svårigheterna kvar att lösa är frågan om användningen av bemanningsföretag.

Medlarna i konflikten mellan Handels och Svensk Handel är Bengt KÅ Johansson, Chistina Rogestam och Jan Sjölin.

– Detta är mycket bra. Vi har naturligtvis hela tiden hoppats på att slippa en konflikt till påskhandeln, säger Axfoods presschef Ingmar Kroon.

Axfood äger Willys och Hemköp. En lång rad Willysbutiker omfattas av strejkvarslet som nu skjutits upp till den 8 april.

– Visserligen skulle vi få kompensation från Svenskt Näringsliv för intäktsbortfallet i de butiker som omfattas av strejkvarslet. Men vi föredrar att tjäna våra pengar på vanligt sätt, säger Ingmar Kroon.

– En strejk bara rör till det för oss och våra kunder.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.