Annons
Nyheter

Ingen massavlivning – minkarna dödades ändå

Även i Sverige drabbades majoriteten av minkfarmarna av coronaviruset i fjol – både hos mink och människa. Och trots att Sverige inte följde den danska linjen så avlivades lejonparten av djuren.
Coronaviruset • Publicerad 16 juni 2021
En mink på en minkfarm på Listerlandet i Blekinge. Arkivbild.
En mink på en minkfarm på Listerlandet i Blekinge. Arkivbild.Foto: Patric Söderström / TT
Minkar på en minkfarm på Listerlandet i Blekinge 2012.
Minkar på en minkfarm på Listerlandet i Blekinge 2012.Foto: Patric Söderström / TT

I merparten av de svenska smittofallen tyder provresultat på att viruset även överförts mellan djur och människa – antingen från mink till människa eller vice versa, eller både och. Det visar en rapport från bland andra Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Statens veterinärmedicinska anstalt.

Men trots den utbredda smittan uteblev den omtalade massavlivning som genomfördes i Danmark, där regeringen under hösten 2020 beslutade att avliva cirka 15,4 miljoner minkar. Inte en enda av de drabbade minkfarmarna i Sverige avlivade sina djur på grund av viruset. Men minkarna dödades ändå, konstaterar rapporten.

Annons

Utbrottet sammanföll nämligen med den årliga pälsningen, som innebär avlivning av alla djur förutom de som ska behållas för avel. Därmed avlivades runt 80 procent av alla svenska minkar i november och december som ett led i pälsdjursindustrins produktionscykel, enligt rapporten.

De gårdar där minkar testade positivt för viruset hade inte rapporterat någon ökning i sjukdoms- eller dödsfall innan övervakning inleddes under hösten 2020. Men enligt rapporten kan en ringa ökning i dagliga dödsfall ses i flera av gårdarnas register i efterhand.

I januari meddelade regeringen att den svenska minkuppfödningen stoppas under resten av 2021. Under året får inga nya valpar födas eftersom minkarna kan bli värdar för coronaviruset, uppgav då landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Fakta: Minkar och smitta i Danmark

I Danmark spreds under 2020 en ny mutation av coronavirus bland både minkar och människor. Snabbt uppstod oro för att den muterade varianten skulle vara motståndskraftig mot vaccin.

Makabra scener utspelade sig i Danmark när miljontals döda minkar skyfflades ner i massgravar. Cirka 1 000 danska uppfödare förlorade sitt levebröd och den danska regeringen har nått en politisk överenskommelse om en ekonomisk kompensation på motsvarande cirka 26 miljarder svenska kronor till minknäringen.

I maj 2021 började tusentals ton ruttnande minkrester att grävas upp på västra Jylland, då vätska från kadavren riskerar att läcka och förorena sjöar och åar i området.

Notan för massavlivningen landade på över 800 miljoner svenska kronor. Till det tillkommer ned- och uppgrävning av djuren, samt ersättningen till minkuppfödarna.

Källa: TT, Ritzau

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons