Nyheter

Ingen höjd bensinskatt nästa år

Bensinskatten kommer inte att höjas nästa år. Något som både MP och V gått till val på.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2014
Foto: 

Däremot vill regeringen höja skatten för alla som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden.

Den nya regeringen har nu skickat ut en lång rad med skatteförslag på remiss, främst olika skattehöjningar som behövs för att kunna finansiera vallöften. Det är resultatet av förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, men förslagen har också lagts med hänsyn till Vänsterpartiet.

MP ville höja

Bland de många förslagen saknas höjd bensinskatt. MP vill höja skatten rejält med 70 öre litern och V med 20 öre.

– I och med att den inte remitterades i dag kommer det inte att ske några förändringar den 1 januari 2015, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Däremot blir det sänkt skatt med 120 kronor i månaden för pensionärer med låg pension.

– Det är lagt för att göra det mer attraktivt för Vänsterpartiet. Vi har tagit stort intryck av Vänsterpartiets idéer när vi har utformat det här förslaget, säger Andersson, som är beroende av V:s stöd för att regeringens budget inte ska riskera att falla i riksdagen i december.

Höginkomsttagare

S och MP har också enats om höjda inkomstskatter för dem som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden. Den som har en månadslön på mer än 123 000 får inget jobbskatteavdrag alls, enligt förslaget.

S ville egentligen höja skatten först från 60 000 kronor, medan MP ville höja från 40 000 och V från 30 000 kronor.

Det förslag som kommer att dra in mest pengar till statskassan är att slopa rabatten som finns på arbetsgivaravgifter för unga under 26 år. Det kommer att göras i två steg och protesterna från näringslivet lät inte vänta på sig.

Orolig bransch

"Det här är ett våldsamt hårt slag mot specifikt besöksnäringen. Hos oss är många anställda unga, så det blir en rejäl kostnadshöjning. Det kommer slå direkt mot jobben", skriver bransch- och arbetsgivarorganisationen Visitas vd Eva Östling i en kommentar.

Men Andersson tar kritiken med ro.

– Hade det varit så att det hade haft stor effekt på ungdomsarbetslösheten när det infördes, då hade man kunnat vara orolig. Men det blev ju tyvärr inte så. Vi har haft ett stort experiment med detta, som kostat skattebetalarna många miljarder, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.