Ingen elbrist i vinter
Det finns marginaler för elmarknaden att komma i balans såväl vid en normal vinter som vid en så kallad tioårsvinter, det vill säga en vinter med sträng kyla. I det senare fallet förutsätts dock viss import för att tillförseln ska kunna möta efterfrågan.
Det är slutsatsen i Svenska Kraftnäts årliga rapport till regeringen om kraftbalansen på den svenska elmarknaden inför vintern.
Förra vintern blev mindre ansträngd än året före trots låga nivåer i vattenmagasinen tack vare mer kärnkraftsproduktion. Men vissa erfarenheter bör dras av de pristoppar och den aktivering som skedde av effektreserven under vintern 2009/2010.
Det var då elpriset vissa timmar skenade till som mest 14 kronor per kilowattimme och ovanpå det skatter och avgifter. Hushållens elräkningar var extrema.
Svenska Kraftnät och elbörsen Nordpool anser att det var negativt att en så pass stor volym som effektreserven representerar inte fick påverka prisbildningen.
– Det gäller den del av effektreserven som stora industrier kan bidra med genom att minska sin produktion. Den skulle i stället kunna bjudas ut på elbörsen, förklarar Maria Jäderberg, presschef på Svenska Kraftnät.
Högsta elförbrukningen
Förra vinterns högsta elförbrukning skedde onsdagen den 22 december 2010 mellan klockan 17 och 18. Då uppgick medelförbrukningen till 26 700 MW. 87 procent tillgodosågs av inhemsk produktion. Resten importerades, främst från Danmark.
Den dagen var mer än 10 grader lägre temperatur än normalt så års i nästan hela landet.
Prognosen för den värsta timmen kommande vinter är något lägre än förra vinterns uppmätta förbrukning och ligger på 26 500 MW en normalvinter och på 28 100 MW för en "tioårsvinter".
Källa: Svenska Kraftnät (TT)