1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ingen alkohol alls bäst för hälsan

Låt dig inte luras och tro att lite alkohol är bra för hälsan. Visserligen verkar det finnas en mindre skyddseffekt för hjärtsjukdomar, men de negativa effekterna är många gånger fler. Exempelvis ökar risken för cancer påtagligt. Även vid små mängder.
Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/TT

Med hjälp av knappt 1 300 vetenskapliga studier har forskare vid bland annat University of Washington i USA och King's College London analyserat alkoholkonsumtionen och dess effekter på hälsan mellan 1990 och 2016 i 195 länder.

Kartläggningen, som nu presenteras i The Lancet, visar bland annat att man får leta med ljus och lykta för att hitta en nykterist i Danmark. För där dricker hela 97,1 procent av den manliga befolkningen alkohol och 95,3 procent av den kvinnliga. Det är högst förekomst i hela världen. Norge kommer på andra plats, med en förekomst av 94,3 respektive 91,4 procent "icke-nykterister". I Sverige är motsvarande siffror 87 respektive 86 procent. Lägst för respektive kön hamnar länderna Pakistan, där bara 0,8 procent av männen nyttjar alkohol, och Bangladesh (0,3 procent av kvinnorna).

Därmed inte sagt att danskarna dricker mest. För det gör männen i Rumänien och kvinnorna i Ukraina, som i genomsnitt petar i sig 8,2 respektive 4,2 drinkar varje dag, där varje drink motsvarar 10 gram ren alkohol, vilket i sin tur kan likställas med ett litet glas rött vin eller en burk starköl.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Effekterna på hälsan är påtaglig, konstaterar forskarna. Varje år dör 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. För personer mellan 15 och 49 år är alkohol den ledande riskfaktorn att dö i förtid.

I höginkomstländer, som Sverige, utgörs risken för att dö i förtid framför allt av olika typer av cancer. Sedan tidigare vet man nämligen att det finns ett ganska starkt samband mellan cancer och alkohol, även vid förhållandevis små mängder. Exempelvis ökar alkohol risken för cancer i både lever, matstrupe och mage-tarm. 27 procent av den alkoholrelaterade dödligheten bland kvinnor och 19 procent bland männen utgörs av cancer, skriver forskarna.

Ett ljus i mörkret är att forskarna såg en liten, men signifikant, skyddseffekt för hjärt-kärlsjukdom, samt möjligen även för diabetes. Men sammantaget, skriver forskarna, var riskerna väsentligt större än skyddseffekterna och att dessa ökar i takt med den mängd alkohol som konsumeras varje dag. Forskarna drar därför slutsatsen att det inte finns någon "säker gräns" för hur mycket man kan dricka varje dag utan att det är skadligt. Ju mindre, desto bättre – kort sagt.

"Alkohol är ett kolossalt hälsoproblem, globalt sett. De positiva effekter som finns vid mindre mängder uppvägs av andra hälsorisker, inklusive cancer. Det finns ett starkt stöd för de riktlinjer som slår fast att det inte finns någon säker gräns för alkoholkonsumtion", skriver Robyn Burton vid King's College London i en kommentar.

Läs mer

Borås

Unga tjejgäng i storbråk på Hötorget

Ett större bråk mellan två unga tjejgäng inträffade i eftermiddags på Hötorget. Enligt polisen är anmälan om misshandel upprättad.

Borås

Borås: Man anhållen – misstänks för guldbedrägeri i centrum

Smyckena var ”mer eller mindre skräp”

Borås

Gamla grannfejden på väg mot lösning – efter 22 år

✓ MSB inkopplad ✓ Delgivning med stämningsman

Corona i Sjuhärad

Smittkurvan stabilt nedåtgående – kommunen avvaktar antikroppsbeslut

Siffrorna visar färre smittade för varje vecka i Borås äldreomsorg.

Borås

Boråskrogen får servera alkohol i väntan på domstolsprövning: ”Har överklagat”

”Vi har öppet igen och är igång”

Borås

Agneta blev sjuk – får leva på svältgränsen

”Jag vill göra rätt för mig men vill kunna leva och äta under tiden”