Nyheter

Inflationsförväntningarna faller

Ekonomi • Publicerad 10 juni 2020
Riksbanken, med Stefan Ingves, får svårt att uppnå inflationsmålet på 2 procent när inflationsförväntningarna faller. Arkivbild.
Riksbanken, med Stefan Ingves, får svårt att uppnå inflationsmålet på 2 procent när inflationsförväntningarna faller. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Inflationsförväntningarna faller markant, visar en enkät gjord av Kantar Sifo Prospera.

På ett års sikt väntas inflationen enligt måttet KPIF uppgå till 0,4 procent, vilket kan jämföras med förväntningar på en inflation på 1,4 procent på ett års sikt i den senaste motsvarande mätningen från mars.

På två års sikt väntas inflationen ligga på 1,1 procent, mot tidigare 1,5 procent. Och på fem års sikt ligger inflationsförväntningarna nu på 1,7 procent mot tidigare 1,8 procent.

I enkäten som genomförts i juni ingår företrädare för arbetsmarknadens parter, inköpschefer och aktörer på penningmarknaden.

Riksbankens reporänta väntas ligga kvar på noll på tolv månaders sikt. Men om två år väntas en räntehöjning till omkring 0,1 procent och om fem år till cirka 0,7 procent. I maj räknade enkätdeltagarna med minusränta på tre månaders och ett års sikt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.