Annons
Nyheter

Industrin: Flaskhalsar kan bromsa återhämtning

Återhämtningen är på gång, men den kan bromsas av alla flaskhalsar som uppstår nu, enligt Industriarbetsgivarnas prognos för konjunkturen.
Ekonomi • Publicerad 16 juni 2021
Bra fart i återhämtningen, men flaskhalsar kan bromsa. Arkivbild.
Bra fart i återhämtningen, men flaskhalsar kan bromsa. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

"Återhämtningen i global ekonomi väntas fortgå då framför allt delar av tjänstesektorn tar fart. Även industriproduktionen globalt fortsätter öka, drivet av en allmän återhämtning i världskonjunkturen. Efterfrågan är stark, men utbudsbegränsningar håller tillbaka", skriver Kerstin Hallsten, chefsekonom på Industriarbetsgivarna, i ett pressmeddelande.

Det råder också osäkerhet om utvecklingen. Vad är det egentligen som kommer att efterfrågas efter pandemin, och vad händer med efterfrågan i spåren av klimatutmaningarna? Enligt Industriarbetsgivarna är vi inte bara inne i konjunkturåterhämtning, utan också i en strukturell förändring av ekonomin.

Bedömningen är Sveriges BNP kommer att öka 3,3 procent i år och 3,6 procent nästa år. Inflationen väntas bli 1,9 procent i år, mer än vad Industriarbetsgivarna tidigare trott.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons