Nyheter

Importerad lax drar upp matpriserna

Matpriserna steg under sommaren. Men nästa kvartal väntas maten bli billigare – när den stärkta kronan får genomslag på importerade livsmedel.
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2009
Foto: Leif R Jansson/Scanpix

I juli var konsumentpriserna i genomsnitt 0,5 procent lägre än i juni. Inflationstakten, den genomsnittliga förändringen av konsumentpriserna de senaste tolv månaderna, var minus 0,9 procent, enligt Statistiska centralbyrån.

Priserna på mat steg däremot – med 0,2 procent i juli jämfört med i juni. På ett år har livsmedelspriserna gått upp med 2 procent.

Det är importerad mat som har blivit dyrare.

– Kronan har stärkts med 10–11 procent den senaste månaden. Men många importerade livsmedel har köpts in under andra kvartalet, till en sämre kronkurs, säger Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel.

Störst var prisuppgången för fisk, som blev 3 procent dyrare i juli.

Bakom prisökningen ligger, enligt Svaton, främst att fiskutbudet i svenska butiker domineras av lax som importerats från Norge.

Begränsningar i det svenska fisket, efter direktiv från Fiskeriverket och EU, anges också som ett skäl till prisuppgången.

– Fiskarna får lov att fiska ett visst antal ton, men bara under ett visst antal dagar. Regleringarna gör att vi inte får lika mycket fisk på matbordet, säger Ilona Miglavs, på branschorganisationen Svensk Fisk.

Hon tror inte att priserna kommer bli högre än vad de är i dag.

– Mycket dyrare än så här kan fisken inte bli, då backar konsumenterna. Fisken har gått från att vara vardagsmat till att vara helgmat.

Grönsaker har däremot blivit billigare. I juli sjönk priserna med 0,6 procent. Goda förhållanden anses ligga bakom prissänkningen.

– Det har varit varmt och regnat regelbundet. Många skördar är större än normalt. Men efterfrågan har inte ökat. Som konsument går man nog inte över till mer vegetarisk kost bara för att grönsakspriserna blir lägre, säger Lars Åström, chef för frukt och grönt inom Ica.

Inför årets tredje kvartal räknar Thomas Svaton med lägre priser på importerad mat.

– Jag förutsätter att priserna faller i takt med att kronan stärks. Jag tror att vi får se en positiv effekt framförallt på frukt och grönt och kaffe,te och kakao, säger han.

Matpriser

Prisutvecklingen på ett antal livsmedel under perioden juli 2008 – juli 2009:

Vara Procentuell prisförändring

Bröd +1,6

Kött +2,2

Fisk +6,0

Mjölk, ost, ägg +1,0

Oljor, fetter 0,0

Frukt +6,6

Grönsaker –5,2

Godis, glass +3,9

Kaffe, te, kakao +9,5

Källa: SCB

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.