Annons
Nyheter

Ilska över polisvåld eldar på franska protester

Över 70 demonstrationer genomförs i dag i många av Frankrikes städer mot en ny föreslagen säkerhetslag, som bland annat innebär att delandet av bilder på poliser i tjänst kan kriminaliseras.
Frankrike • Publicerad 28 november 2020
"Jag kommer aldrig att sluta filma". En av många plakat som användes under demonstrationen mot det lagförslag om att begränsa delande av bilder på poliser i tjänst.
"Jag kommer aldrig att sluta filma". En av många plakat som användes under demonstrationen mot det lagförslag om att begränsa delande av bilder på poliser i tjänst.Foto: Francois Mori/AP/TT

Lagförslaget gäller bilder som delas i syfte att skada polisernas "fysiska eller psykiska integritet". Det godkändes i nationalförsamlingen förra veckan men har ännu inte klubbats igenom i senaten.

Demonstranterna vill att den delen av lagförslaget ska dras tillbaka.

Annons

– Det här lagförslaget syftar till att undergräva pressfriheten, friheten att informera och informeras, och friheten att uttrycka sig, säger en av arrangörerna av demonstrationen till nyhetsbyrån AFP.

Tidigare i veckan spreds ett filmklipp som visar hur en svart man blir brutalt misshandlad av fyra civilklädda poliser som öser rasistiska glåpåord på honom. Bilderna har lett till ilskna reaktioner och väntas elda på dagens protester.

President Emmanuel Macron uppges vara djupt chockerad efter att ha tagit del av filmerna och har kallat händelsen en "oacceptabel attack".

Den tidigare premiärministern Laurant Fabius säger under lördagen att landets högsta domstol kommer att ompröva lagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons