Annons
Nyheter

Ica anmält – styrda priser och miljardutdelningar

Livsmedelsjätten Ica anmäls till Konkurrensverket för misstänkt kartellbildning. Bakom anmälan ligger en techentrepenör som efter att samlat in tusentals årsredovisningar anser sig se tecken på centralstyrda priser.
Ekonomi • Publicerad 16 april 2023
Ica har anmälts till Konkurrensverket. Arkivbild
Ica har anmälts till Konkurrensverket. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

Stora livsmedelsaktörer som Ica har ifrågasatts för att i inflationstider utnyttja situationen med kraftiga vinstlyft som effekt.

Techentreprenören Jens Nylander har valt att undersöka Icas siffror genom att samla ihop alla bokslut i en databas. Sammanställningen av de 1 272 Ica-handlarnas bokslut visar att marginalerna har förbättrats över tid och framförallt ligger över branschsnittet.

Annons

– Vissa butiker fördubblar sin marginal från 2017 till 2021. Helt galet. De genomsnittliga marginalerna har ökat år för år i samtliga Icas fyra olika butiksprofiler, alltså Maxi, Kvantum, Supermarket och Nära, säger han till Svenska Dagbladet.

Ica-handlarna har också enligt sammanställningen tagit ut totalt 21 miljarder kronor i utdelningar sedan 2015, varav 6 miljarder är extrautdelningar.

Olika prisnivåer

Prisnivån skiljer sig tydligt mellan olika geografiska områden, ett paket spagetti från producenten Barilla kostar till exempel 19:95 kronor i en butik men 31:80 kronor i ett annat område.

– Kunder hos en Maxi-butik i Hässleholm betalar cirka 15 procent mer än kunder hos Maxi i Motala på de jämförda artiklarna eftersom de olika områdena har olika prisgrupper, säger Jens Nylander.

Har anmält

Detta har gjort att Nylander nu anmält Ica för misstänkt kartellbildning och nästa vecka ska Konkurrensverket träffa Nylander för ett möte kring hans anmälan.

I ett skriftligt svar till Svenska Dagbladet, skriver pressavdelningen hos Ica:

”Vi avvaktar nu Konkurrensverkets vidare hantering men vår uppfattning är att det är en väl fungerande konkurrens mellan Ica-butikerna. Varje butik drivs som eget bolag. Så när det gäller utdelning är det upp till det enskilda butiksbolaget att besluta om detta, och de gör också sin egen ekonomiska redovisning.”

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons