Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

IAEA: Ny iransk överträdelse mot kärnenergiavtal

Centrifuger i den underjordiska kärnanläggningen Natanz i Iran.
Centrifuger i den underjordiska kärnanläggningen Natanz i Iran.
Foto: IAEA/AP/TT

Iran har börjat anrika uran med hjälp av ny, avancerad utrustning – en form av centrifug av typen IR-2m, enligt en rapport från FN:s atomenergiorgan IAEA som Reuters tagit del av.

Anrikningen uppges ske vid den underjordiska anläggningen Natanz och beskrivs som ännu ett brott mot den globala kärnenergiuppgörelse som slöts med Iran 2015.

Uppgörelsen undertecknades av Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland. Den gav insyn i Irans atomenergiprogram, samtidigt som programmet bantades kraftigt. I utbyte skulle de internationella ekonomiska sanktioner som då var i kraft mot Iran hävas.

Syftet var att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen.

USA:s dåvarande president Donald Trump backade dock ur avtalet 2018 och införde nya sanktioner mot Iran. Därefter har Teheran meddelat att man frångår vissa åtaganden – bland när det gäller begränsningarna om anrikning av uran.

Läs mer