Annons
Nyheter

IAEA: Ny iransk överträdelse mot kärnenergiavtal

Iran • Publicerad 1 april 2021
Centrifuger i den underjordiska kärnanläggningen Natanz i Iran.
Centrifuger i den underjordiska kärnanläggningen Natanz i Iran.Foto: IAEA/AP/TT

Iran har börjat anrika uran med hjälp av ny, avancerad utrustning – en form av centrifug av typen IR-2m, enligt en rapport från FN:s atomenergiorgan IAEA som Reuters tagit del av.

Anrikningen uppges ske vid den underjordiska anläggningen Natanz och beskrivs som ännu ett brott mot den globala kärnenergiuppgörelse som slöts med Iran 2015.

Annons

Uppgörelsen undertecknades av Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland. Den gav insyn i Irans atomenergiprogram, samtidigt som programmet bantades kraftigt. I utbyte skulle de internationella ekonomiska sanktioner som då var i kraft mot Iran hävas.

Syftet var att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen.

USA:s dåvarande president Donald Trump backade dock ur avtalet 2018 och införde nya sanktioner mot Iran. Därefter har Teheran meddelat att man frångår vissa åtaganden – bland när det gäller begränsningarna om anrikning av uran.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons