GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

IAEA-chefen: "Vi kan inte förlita oss på tur"

Förhandlingarna mellan Kiev och Moskva om upprättandet av en säkerhetszon runt kärnkraftverket i Zaporizjzja fortsätter – samtidigt varnar chefen för FN:s atomenergiorgan IAEA för potentiella konsekvenser av strider i närheten.
Ukraina • Publicerad 24 november 2022
IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi. Arkivbild.
IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

– Vi kan inte fortsätta att förlita oss på turen för att undvika en kärnkraftsolycka, säger IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi till CNN på onsdagen.

Grossi säger att förhandlingarna går framåt men att då det handlar om en aktiv stridszon inte är så lätt att nå överenskommelser.

IAEA-chefen säger att han har talat med både ukrainska och ryska företrädare de senaste dagarna.

– Det går framåt tycker jag, och jag hoppas att traumatiska händelser som de under den senaste helgen paradoxalt nog kan hjälpa oss att gå framåt, då folk måste inse att vi inte kan fortsätta att förlita oss på turen för att undvika en kärnkraftsolycka, säger han.

Grossi säger med anledning av helgens kraftiga explosioner i närheten av kärnkraftverket att IAEA:s roll inte är att hitta syndabockar utan att få striderna i närheten av verket att upphöra.

På onsdagen förlorade kärnkraftverket återigen tillgången till extern el och fick i stället förlita sig på sina dieseldrivna nödgeneratorer för reaktorkylning och andra viktiga funktioner, säger IAEA i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.