Annons
Nyheter

Hushållen tror på högre styrränta

Hushållens förväntningar på Riksbankens styrränta ökar till 3,82 procent.
Det visar SEB:s boprisindikator i april.
Ekonomi • Publicerad 11 april 2023
Hushållen förväntar sig att styrräntan ligger på 3,82 procent om ett år. Arkivbild.
Hushållen förväntar sig att styrräntan ligger på 3,82 procent om ett år. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Förra månaden förväntade sig hushållen att styrräntan ska ligga på 3,76 procent om ett år. Nu tror man att nivån hamnar på 3,82 procent.

"Enligt hushållen är det fortfarande en bit kvar till räntetoppen", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

Annons

Enligt Fernández kommer en majoritet av svenskarna under året att behöva omförhandla sina bolåneräntor, vilket innebär att kraftigt stigande räntekostnader ligger i korten för de flesta.

Andelen hushåll som tror på stigande bostadspriser det kommande året minskar med 2 procentenheter till 29 procent. Samtidigt minskar även andelen som tror på sjunkande priser med 3 procentenheter till 37 procent.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Den ligger i denna mätning på minus 8, enligt pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons