Annons
Nyheter

Hundratusentals stulna bilar borta

Nästan en miljon fordon stals i Europa under förra året – och hälften kom aldrig till rätta.
Nyheter • Publicerad 17 november 2009

Nu samlas poliser från hela EU för söka lösningar på problemen.

– Vi måste få en samsyn för fordonsbrottsligheten. Den är ju länkad över hela Europa, säger kommissarie Håkan Carlsson, biträdande chef för polisens samordningsenhet i Västra Götaland.

Annons

Poliser från EU:s medlemsländer deltar i veckan i ett seminarium i Göteborg för att diskutera problemet med stulna fordon – 850 000 i Europa under 2008.

Entreprenadmaskiner har till exempel inga riktiga identifikationsnummer, vilket gör det svårt att identifiera och efterlysa stulna maskiner internationellt.

– Vi lobbar för att det ska bli regler inom EU om ett identifierbart nummer.

Ett annat bekymmer rör identifieringshandlingar för fordon. I vissa länder behåller ägaren äganderätten även om försäkringsbolaget har löst in skrotet efter en olycka, konstaterar Håkan Carlsson.

– Det innebär att ägaren kan sälja identiteten – som kan användas för en annan, stulen bil. Vi behöver ett system som gör att identiteten upphör om ett fordon skrotats. I Sverige sker en sådan avregistrering, men så är det inte i alla länder.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons