Annons
Nyheter

Hovrätten ändrar straff för brutalt mord

I tingsrätten dömdes mannen och kvinnan till livstids fängelse för att ha mördat en 78-årig man under tortyrliknande inslag.
Nu fastslår hovrätten straffet för mannen, men sänker det för kvinnan till 18 års fängelse.
Brott • Publicerad 2 februari 2022
Hovrätten över Skåne och Blekinge. Arkivbild.
Hovrätten över Skåne och Blekinge. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den 78-årige mannen utsattes för 25 knivhugg i buken när han i januari i fjol blev mördad i sitt hem på en mindre ort utanför Karlskrona. Han blev även stampad och slagen i huvudet med tillhyggen.

Blekinge tingsrätt dömde i november en 32-årig man och en 41-årig kvinna till livstids fängelse för mord. Rätten skrev i sin dom att det förekommit tortyrliknande inslag och skändning av mannens kropp.

Misshandlades i en kvart

Annons

Även hovrätten över Skåne och Blekinge dömer nu de båda för mord, men sänker straffet för kvinnan till 18 års fängelse. Livstidsstraffet fastställs för mannen.

Enligt hovrättsdomen ska offret ha blivit utsatt för grovt våld i cirka 15 minuter och 32-åringen döms för att ha varit delaktig i hela våldsutövningen.

Enligt hovrätten är det dock endast bevisat att kvinnan har deltagit i misshandeln i slutskedet när en tv-apparat användes som tillhygge. Hon kan därför inte dömas till livstids fängelse, men rätten anser att hon under hela förloppet har varit medveten om vilket tillstånd offret har befunnit sig i.

Känt stark dödsångest

Rätten skriver i sin dom att 78-åringen måste ha känt "svår smärta såväl som stark dödsångest" under dådet.

Det uttalade motivet har varit att stjäla mannens bil, men varken rånet eller mordet har föregåtts av någon särskild planering, anser hovrätten.

Mannen angreps i sitt hem den 14 januari, men hittades först tre dagar senare. Under den tiden använde mannen och kvinnan bilen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons