Nyheter

Hovrätten sänker straffen i Långaredsmålet från livstid till 15 år

Hovrätten ändrar rejält i sin dom mot de båda männen som dömdes till livstids fängelse för det brutala mordet på Inger och Torgny Antby i Långared.
Nyheter • Publicerad 21 september 2012
34-åringen under rättegången.
34-åringen under rättegången.Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Båda döms visserligen för mord, liksom i tingsrätten, men bara när det gäller Inger.

Och straffet sänks från livstid till 15 års fängelse.

Mordet på Inger kan enligt hovrätten inte knytas till någon speciell av de åtalade eftersom det inte är utrett vem som gjorde vad. Däremot är det klart att de båda männen tillsammans utförde mordet och likaså att de var inställda på att hon skulle dödas, anser hovrätten.

Vad beträffar Torgny så är det inte heller där klart vem som gjorde vad, men i det fallet är det enligt hovrätten inte heller styrkt att avsikten verkligen var att döda honom, anser rätten.

Ett av motiven för åklagarens överklagan till hovrätten var att han ville få de båda männen fällda även för grovt rån. Ett kassaskåp saknades från lantbrukarparets hem och något annat motiv för dubbelmordet kunde åklagaren inte hitta.

Tingsrätten delade dock inte hans uppfattning och friade männen på den punkten.

Hovrätten väljer nu en annan väg – de anser det styrkt att kassaskåpet försvann i samband med dubbelmordet, men anser inte att det räcker för att det ska bedömas som ett särskilt brott, bredvid morden. Däremot vägs kassaskåpsstölden in som en försvårande omständighet i bedömningen av mordet på kvinnan på gården.

Hovrättens tre domare och två nämndemän är helt eniga kring domen. Hovrätten fastställer tingsrättens dom vad gäller utvisning och skadestånd.

Det innebär att männen döms till utvisning och aldrig får återvända till Sverige efter avtjänat straff.

De båda männen ska tillsammans betala skadestånd till lantbrukarparets fyra döttrar samt dödsboet på totalt nästan 370 000 kronor.

Kammaråklagare Daniel Larson hajade till när det inte blev lagens strängaste straff, utan stannade vid 15 års fängelse för mordet på Inger Antby.

– Jag är besviken på fängelsestraffets längd. Ska det verkligen bara vara värt 15 år när en skyddslös äldre människa som inte har gjort något för att utsättas angrips i sitt hem och mördas brutalt. Kvävning är förknippat med stor dödsångest och lidande. I min värld ska det ge livstid, säger han och tillägger:

– Jag ser inga förmildrande omständigheter.

Men det är inte självklart att domen ska överklagas.

– Jag ska analysera domen och se om det finns något att gå vidare på. Det är i slutändan Riksåklagaren som avgör, säger Daniel Larson.

Han har viss förståelse för hur hovrätten resonerar kring mordet på lantbrukaren, men tycker ändå att bevisen räcker för att visa att de båda männen tillsammans slog ihjäl honom just när han kom ut i ladugården för att mjölka.

– Hovrätten säger ju att båda varit med och förberett och då tycker jag att det är osannolikt att bara den ene gått in i ladugården i inledningsskedet av brottet, säger Daniel Larson.

Dubbelmordet i Långared

19 oktober 2011: Den 69-årige mannen slås ihjäl med ett järnrör i ladugården. Den 71-åriga kvinnan stryps i sängen i bostadshuset. Husets kassaskåp är försvunnet.

16–17 november: Två män grips i Polen. De har bott i Göteborg och arbetat, men åkte till Polen på morddagen.

19 december: Männen, som utlämnats till Sverige, häktas av Alingsås tingsrätt.

21 maj 2012: Båda männen åtalas för mord i två fall och grovt rån. I andra hand åtalas de för medhjälp.

4 juni–14 juni: Rättegång i Alingsås tingsrätt.

27 juni: Männen döms till livstids fängelse för mord på lantbrukarparet.

24 augusti–5 september: Rättegång i hovrätten.

21 september: Männen döms till 15 års fängelse för mord i ett fall (på kvinnan) samt utvisning på livstid. Hovrätten anser att rånet av kassaskåpet var motivet.

(TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.