Annons
Nyheter

Hovrätten prövar Expressendom

Expressens chefredaktör och två av hans medarbetare fälldes för vapenbrott i samband med ett reportage om illegala vapen i Malmö hösten 2010.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2013
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Domen vållade häftiga protester i medievärlden. Nu ska den prövas av hovrätten.

Bakgrunden är jakten på den då ännu okände så kallade serieskytten i Malmö och allt prat om ett flöde av illegala vapen i staden.

Annons

Expressens reporter fick i uppdrag att undersöka hur pass lätt det var att skaffa sig ett skjutvapen bland Malmös kriminella. Efter fem timmar lyckades han köpa en 7,65 millimeters pistol – något som också slogs upp stort i tidningen. Efteråt överlämnades vapnet till polisen.

Det hela mynnade dock ut i att såväl chefredaktören Thomas Mattsson, nyhetschefen Andreas Johansson som reportern Diamant Salihu åtalades för olika typer av vapenbrott.

Trion nekade med hänvisning till att vapenköpet enbart hade ett journalistiskt syfte. Men Malmö tingsrätt dömde i fjol våras alla tre till villkorlig dom och 30 dagsböter vardera. Mattsson fälldes för anstiftan, Johansson för medhjälp och Salihu för vapenbrott.

Inför hovrättsförhandlingarna i Malmö med start på måndagen har de tre journalisterna i första hand begärt att bli helt frikända, i andra hand att de befrias från straff även om det åter blir fällande dom.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons