Nyheter

Hovrätten friar i Vilksmålet

Hovrätten i Göteborg fastställer tingsrättens friande dom mot de tre män som åtalats för att ha förberett ett mord på konstnären Lars Vilks.
Nyheter • Publicerad 24 september 2012
Foto: 
Foto: Scanpix

Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att det finns en rad omständigheter som är besvärande för de åtalade. De letade efter Vilks på en konstutställning samma kväll som de greps, alla tre bar kniv vid gripandet, och de har lämnat felaktiga uppgifter om vad de har gjort dagarna innan.

Enligt hovrätten finns det dock inget konkret som binder de åtalade till åklagarens påstående att de hade för avsikt att mörda Lars Vilks, även om de inte var främmande för att använda ett visst våld.

Åklagaren överklagade till hovrätten för västra Sverige eftersom hon anser att det finns tillräckliga bevis för en fällande dom.

Männen var ursprungligen misstänkta för förberedelse till terrorbrott, men detta ändrades till förberedelse till mord. Tingsrätten dömde dem endast för brott mot knivlagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.