Annons
Nyheter

Hot tömmer SD-stolar i kommunerna

Tomma stolar gapar runt om i landet efter SD-politiker, som hoppat av sina kommunala uppdrag.
I flera fall ligger hot och trakasserier bakom.
Nyheter • Publicerad 9 november 2011
Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare
Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterareFoto: Mats Andersson (Scanpix)

Partisekreterare Björn Söder vittnar om trakasserier som skrämt ledamöter till att lämna uppdraget.

– Det finns ett hårt socialt tryck mot våra företrädare och många tycker inte att det är värt priset, säger han.

Annons

I Eskilstuna fick partiet hela åtta mandat i valet 2010. Sedan kom avhoppen i strid ström. Fyra mandat stod länge obemannade efter kedjeavhopp, där ersättare nummer ett, nummer två och nummer tre försvann.

– Värst är att tre hoppade av efter hot och nattliga telefonsamtal. De kände oro för sina jobb och för en social stigmatisering, säger kommunfullmäktigeledamoten Therese Borg, som själv råkat ut för att få sin fasad nerklottrad och fönsterrutor sönderslagna.

Partiet har växtvärk

Men det finns också andra skäl till de tomma stolarna.

– En del avhoppare är unga ledamöter som flyttat från kommunen. Andra är inte ens Sverigedemokrater utan deras namn skrevs på djävulskap in på valsedeln av någon kompis. Vi lider av växtvärk, säger Söder.

Det förekommer i alla partier att valda ledamöter till kommunfullmäktige lämnar sina uppdrag. Men inte alls i samma utsträckning som hos Sverigedemokraterna och partiet är ensamt om att ha kedjeavhopp som slutat i tomma stolar.

Förutom i Eskilstuna finns tomma stolar i bland annat Alvesta, Arboga, Bengtsfors, Dals Ed, Hallstahammar, Kungsör, Lomma, Orust och Trollhättan.

En tredjedel försvann

I ett par kommuner lyckades partiet från början inte finna personer till alla mandat. I exempelvis Aneby kunde bara ett av tre mandat tillsättas och i Flen bara två av tre. Därefter har problemen att finna villiga kandidater ökat. Under första veckan i november hade antalet tomma platser ökat till ett 20-tal.

Även under förra mandatperioden utmärkte sig Sverigedemokraterna. Då hoppade nästan en tredjedel av ledamöterna av, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). För övriga partier låg avhoppen på mellan 11 och 22 procent.

Annons

Mister partistöd

Trenden håller i sig. Första veckan i november, drygt ett år efter valet, ligger avhoppen hos övriga partier på mellan fem och åtta procent, medan de hos SD närmar sig 30 procent.

Men Söder tror att det nu sker stabilisering och att avhoppen gradvis kommer att minska.

I vissa kommuner förlorar partiet sitt partistöd om en plats lämnas tom.

– Men det varierar från kommun till kommun. Även länsrätter har dömt olika, säger Söder, som anser att det borde vara självklart att väljarstödet avgör och att partibidraget betalas ut, oavsett om platsen fylls eller ej.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons