1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Öresund föreslås bli biosfärområde

Öresund borde omvandlas till ett biosfärområde, anser representanter för Radikale Venstre i Danmark och Centerpartiet i Sverige.
Det planerade utsläppet av avloppsvatten i höst blir inte av, lovar Köpenhamns överborgmästare.
De danska planerna på utsläpp av orenat avloppsvatten i Öresund blir inte av, lovar Köpenhamns överborgmästare. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

"Jag är glad att kunna meddela att det planerade utsläppet av avloppsvattnet som endast är mekaniskt renat nu är avbrutet. Nu måste Köpenhamns kommun och Hofor tillsammans försöka hitta en lösning", säger överborgmästare Frank Jensen i ett pressmeddelande.

Hofor är det företag som av kommunens tjänstemän tidigare fått tillstånd att släppa ut 290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten i Öresund i samband med ett bostadsbygge.

Mer tid

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Hofor undersöker om det är möjligt att rena avloppsvattnet lokalt eller om det kan transporteras bort. Att ordna transport verkar just nu vara den bästa lösningen, uppger företaget.

– Det som har förändrats är att vi har fått mer tid. Vi har många fler månader på oss att gå in i en process och få den att lyckas, säger Ole Adeler vid Hofor.

Folketingsledamoten Martin Lidegaard från Radikale Venstre driver tillsammans med Niels Paarup-Petersen, C-ledamot i Sveriges riksdag, kravet på att göra Öresund till ett biosfärområde, rapporterar den lokala tv-stationen TV2 Lorry.

Det skulle medföra strikta gränser för vad som får släppas ut i Öresund och dessutom begränsa möjligheterna till sandsugning.

Gemensam vision

– Det behövs en gemensam vision för att skydda Öresund. Det är ett helt unikt naturområde och det är inte ordentligt skyddat i dag, säger Martin Lidegaard till tv-stationen.

TV2 Lorry har tidigare avslöjat att Köpenhamn under perioden 2014–2018 släppte ut 35 miljoner kubikmeter orenat avloppsvatten i Öresund. För att få stopp på sådana utsläpp behöver avloppssystemen moderniseras, understryker Lidegaard.

Rättat: I en tidigare version angavs fel partitillhörighet för Martin Lidegaard. Förslaget gäller att göra Öresund till biosfärområde, inte marin nationalpark.

Läs mer

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

Kind

Dömdes för att ha tagit stryptag på elev – nu slutar läraren

Skolchefen: ”Det är ett avslutat kapitel”.

Nyheter

Efter vargangreppen i Romsås – ingen skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen kommer inte besluta om skyddsjakt efter dubbla vargangreppen.

Kind

Trafik: Lastbil har kört av vägen

En trafikolycka har inträffat på länsväg 1578 i Ambjörnarp. Enligt polisen ska en lastbil ha kört av vägen.

19.00 Kalmar FF-Elfsborg

Ny seger i sikte för pålitlige Holst: ”Viktigaste är det mentala”

Mest speltid ifjol – mot Kalmar kan Frederik Holst starta för sjunde gången på lika många matcher.

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.