Annons
Nyheter

Hongkonglag kan slå mot utländska medborgare

Även utlänningar som kritiserar Kina kan drabbas av den nya säkerhetslagen om de besöker Hongkong, . Lagen omfattar även brott begångna utanför Hongkong, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.
Hongkong • Publicerad 4 juli 2020
Hongkongbor demonstrerar mot Kinas nya säkerhetslag den 1 juli, då lagen trädde i kraft.
Hongkongbor demonstrerar mot Kinas nya säkerhetslag den 1 juli, då lagen trädde i kraft.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Kinas nyinförda kontroversiella lagstiftning, som bland annat innebär att stöttande av självständighet för Hongkong kan leda till livstids fängelse, har redan tystat flera av Hongkongs mest prominenta demokrati-profiler.

Men lagen verkar även kunna drabba kritiska röster utanför Hongkongs gränser.

Annons

"Lagen gäller även för överträdelser begångna mot Hongkongs särskilda administrativa region från utanför regionen av en person som inte är permanent invånare i regionen", lyder Nya Kinas översättning av säkerhetslagens artikel 38, rapporterar CNN.

Risk vid besök

Formuleringen kan tolkas som att utländska medborgare utanför Hongkong och Kina kan straffas under lagen så fort de sätter sin fot i Hongkong – även om det bara rör sig om en transfer via Hongkongs flygplats, skriver CNN.

– Det finns brott inom den här lagen som enbart handlar om yttrandefriheten, så det finns en risk att det du säger utanför landet kan innebära en risk om du sedan reser in i den geografiska jurisdiktionen, säger Jeremy Daum vid Yale Law Paul Tsai Center till det amerikanska mediebolaget.

Den kontroversiella säkerhetslagen för Hongkong trädde i kraft i tisdags och medför att de som anses skyldiga till omstörtande verksamhet, separatism, terrorism och samröre med utländska krafter riskerar livstids fängelse. Vid protester i Hongkong dagen efter att lagen införts greps hundratals personer, varav ett tiotal misstänks för brott mot den nya lagstiftningen.

Inte längre säkert

Hongkong har under decennier fungerat som en fristad för kinesiska dissidenter och andra kritiker av den kinesiska regimen, däribland konstnärer och andra kulturpersoner. Nu ökar oron för att den tiden är förbi.

Artikel 38 är utformad med akademiker, icke-statliga organisationer och internationella Kinakritiker som måltavla, säger Daum.

– Hongkong har varit en säker plats. Det är det inte längre.

Fastlandskina har en lag som liknar artikel 38 i Hongkongs nya säkerhetslag, men den varianten kan enbart tillämpas om gärningen är straffbar i både Kina och landet där den äger rum.

Säkerhetslagen kritiseras världen över för att bryta mot "ett land, två system"-principen som gällt sedan Storbritannien lämnade över den forna kronkolonin till Kina 1997.

Fakta: Oro kring säkerhetslagen

I en analys av den nya nationella säkerhetslagen pekar Hongkongs advokatsamfund ut flera punkter som organisationen anser vara särskilt oroande.

Här är några av dem:

Enligt advokatsamfundet innehåller lagen flera bestämmelser som "tycks vara oförenliga" med Hongkongs grundlag ("Basic Law"), som reglerar områdets särskilda status. Organisationen uppmanar Hongkongs lokala styre att genast klargöra hur säkerhetslagen ska kunna tillämpas utan att bryta mot de konstitutionella rättighetsskydden i Basic Law.

Säkerhetslagen öppnar för myndigheter i Peking att hävda beslutsrätt över vissa fall i Hongkong och då kan misstänkta flyttas till Fastlandskina för att ställas inför rätta där. Det väcker oro för om den misstänktes rätt till en rättvis rättegång kommer att respekteras, skriver advokatsamfundet.

De domare som avgör fall gällande den nya säkerhetslagen ska utses av Hongkongs lokala styre. Men valda domare kan tas bort från listan om de bedöms utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Det innebär att oberoendet för Hongkongs rättsväsende undergrävs, skriver advokatsamfundet.

Säkerhetslagen innebär att Pekings säkerhetstjänster nu kan operera öppet i Hongkong – och de kan agera utan att behöva respektera lokal lagstiftning.

De fyra brottskategorierna i säkerhetslagen innehåller svepande formuleringar som väcker oro för att de kan tillämpas på ett godtyckligt sätt.

Att brottet separatism kan begås även utan våldshandlingar kan innebära att enbart uttryckandet av stöd för självständighet kan ha kriminaliserats, skriver advokatsamfundet, som pekar på liknande osäkerhet kring brottet omstörtande verksamhet. Man oroar sig även för att brottsrubriceringen samröre med utländska krafter ska användas för att slå ner mot forskare, icke-statliga organisationer och medier, och att även brottet stöd till terrorism kan användas mot personer som uppenbarligen inte haft något sådant uppsåt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons