Annons
Nyheter

25 personer i sekunden ville boka coronatest

När Region Stockholm öppnade för att alla skulle kunna coronatestas var intresset stort – för stort.
25 nya användare loggade in varje sekund, och redan innan det gick att boka tider låg regionens app nere.
Coronaviruset • Publicerad 15 juni 2020
Appen "Alltid Öppet" hade när testningarna öppnade för stockholmare på måndagsmorgonen problem med överbelastning.
Appen "Alltid Öppet" hade när testningarna öppnade för stockholmare på måndagsmorgonen problem med överbelastning.Foto: TT
"För närvarande är det problem att ansluta till servern", var felmeddelandet som mötte många som försökte logga in för att boka sitt test.
"För närvarande är det problem att ansluta till servern", var felmeddelandet som mötte många som försökte logga in för att boka sitt test.Foto: TT

Från och med måndag den 15 juni öppnar Region Stockholm för att alla invånare i länet ska kunna testas för covid-19. Både för pågående infektion, så kallat PCR-test, och för genomgången infektion, antikroppstest.

Klockan nio på morgonen skulle det gå att boka tid för provtagning via regionens app, och på sin hemsida varnade Region Stockholm för att intresset skulle vara stort och tiderna gå åt snabbt. Men redan innan klockan hunnit slå nio låg appen nere.

Kapacitet för 10 000

Annons

– Väldigt många ville ladda ner appen samtidigt, så det blev en begränsning i kapaciteten. Men den har inte kraschat, säger Jessica Frenell, pressansvarig på Stockholms läns sjukvårdsområde.

Appen har kapacitet att hantera cirka 10 000 användare samtidigt – men belastningen var betydligt högre än så.

– Vi hade ungefär 25 nya användare i sekunden. Det är ett högt tryck, det visar att behovet av att provta är stort, säger Jessica Frenell.

I ett första steg kommer regionen att släppa testtider för två veckor framöver, sedan kommer nya tider att släppas varje vecka. Det stora intresset kommer att medföra att många får vänta något innan de kan genomföra sin provtagning, skriver Region Stockholm på sin hemsida.

"Ha tålamod"

Patienter som behöver vård kommer däremot fortsatt vara prioriterade för att bli testade. Då söker man inte själv i appen – utan precis som tidigare bedömer vårdpersonal om patienten behöver provtas.

I nuläget finns ingen prognos för när de tekniska problemen i appen kan vara lösta.

– Men planen är att alla som vill ska kunna provta sig, man får ha lite tålamod bara. Vi arbetar hela tiden för att öka volymen så att vi kan ta emot fler samtidigt, säger Jessica Frenell.

Fakta: Coronatester i Stockholm

Från och med måndag 15 juni, klockan 9.00, får alla invånare i Region Stockholm möjlighet att boka test för covid-19, både för pågående sjukdom och för antikroppar som visar om man har haft sjukdomen tidigare.

Man bokar via regionens app "Alltid öppet". Ett så kallat PCR-test, som visar pågående infektion, tas med en pinne som är gjord för att fånga virus och bakterier i näsan och en bit ner i svalget. Det kan genomföras på två sätt: antingen genom att man beställer hem ett provtagningspaket, eller genom att man bokar en tid för provtagning på en mobil provtagningsstation. Ett antikroppstest tas som ett blodprov i armen.

Provtagningen är kostnadsfri för samtliga patienter i regionen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons