Nyheter

Högst marginalskatt i Sverige

Svenskar betalar fortsatt högst marginalskatt. Men i snitt betalar fransmannen och tysken högre skatt på en årsinkomst på 650 000 kronor.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2012
Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

För tredje året i rad toppar Sverige listan över de högsta marginalskatterna, 56,6 procent. Tvåa kommer Danmark, 55,4 procent, följt av Spanien, 52 procent.

Men de pressade ekonomierna i södra Europa närmar sig. Spanien, Grekland och Frankrike höjer alla sina marginalskatter i ett försök att stärka statsfinanserna.

– Och det har de gjort under en längre tid, säger Helena Robertsson, affärsområdeschef på KPMG Skatt som gjort studien.

Däremot har de östeuropeiska länderna klarat finanserna utan att höja marginalskatterna, vissa har helt enkelt inga, enligt Robertsson. Lägst är marginalskatten i Tjeckien och Ungern med 15 respektive 16 procent.

Men även om Sverige har högst marginalskatt bland OECD-länderna, det vill säga skatten på den sist intjänade tusenlappen, så ligger skatten för de välbetalda inte alls högst. I snitt betalar en person som tjänar 657 000 kronor om året (100 000 dollar) 36,3 procent i skatt. Det placerar Sverige först på 20:e plats. Då kommer länder som Tyskland, Danmark, Belgien och Frankrike före Sverige i högskatteligan.

Kommunal och statlig skatt

Svenskar betalar kommunalskatt (skatt till landsting och kommun) på runt 300 kronor på en tusenlapp, eller 30 procent.

På inkomster över cirka 34 000 kronor i månaden betalas en statlig inkomstskatt, omkring 500 kronor per tusenlapp, eller 50 procent.

På inkomster över cirka 49 000 kronor betalas ytterligare statlig skatt, så kallad värnskatt, omkring 550 kronor per tusenlapp, eller cirka 55 procent.

Källa: Skatteverket

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.