Nyheter

Fortsatta USA-protester – poliser attackerade

Många som gått ut på gatorna i USA för att protestera mot dödandet av George Floyd välkomnar beskedet att ytterligare tre poliser formellt delgivits misstanke om medhjälp till brott.
Men tusentals fortsätter att demonstrera i städer över hela landet mot rasism och polisvåld.
I New York har poliser skjutits och knivskurits under natten.
USA • Publicerad 4 juni 2020
Polisavspärrningar på den plats i Brooklyn där en polis har skjutits.
Polisavspärrningar på den plats i Brooklyn där en polis har skjutits.Foto: Frank Franklin II/AP/TT
President Donald Trump passerar kravallutrustad polis i Lafayetteparken bredvid Vita huset.
President Donald Trump passerar kravallutrustad polis i Lafayetteparken bredvid Vita huset.Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Demonstranter i centrala Los Angeles under onsdagen.
Demonstranter i centrala Los Angeles under onsdagen.Foto: Ringo H|W Chiu/AP/TT

För nionde natten i rad har protester ägt rum i amerikanska städer från New York på östkusten till Los Angeles på västkusten, övervägande fredliga.

Ett centralt krav för demonstranterna har varit att de poliser som var inblandade i polisinsatsen då den svarte 46-åringen George Floyd dödades skulle åtalas. I onsdags kom beskedet att den polis som satte sitt knä i Floyds nacke formellt delgivits misstanke om dråp, och senare på kvällen meddelade åklagare i Minnesota att även de tre andra poliser som deltog i insatsen, men inte ingrep mot sin kollega, formellt misstänks för medhjälp till brott.

"Det räcker inte"

Brian Clark, som deltog i en demonstration på Manhattan i New York, välkomnar beskedet, men säger att protesterna kommer att fortsätta "till dess att varje svart person får den rättvisa han eller hon förtjänar".

– Det räcker inte, säger Elijah, en annan demonstrant, som inte vill ha sitt efternamn i medierna.

– Det här borde ha hänt för en vecka sedan. Inte förrän folk började tåga på gatorna och slå sönder saker fick allmänheten upp ögonen för det, fortsätter han.

I städer som Los Angeles och Washington sköts nattens utegångsförbud upp med flera timmar eftersom de tidigare bitvis våldsamma upplopp till synes har lagt sig. I New York greps dock flera demonstranter för att de bröt mot utegångsförbudet som trädde i kraft klockan 20.

Poliser skjutna: "Avskyvärt"

Strax före ett på natten amerikansk tid (klockan sju på morgonen svensk tid) kom uppgifter från New York-polisen om att en polis har skjutits och ytterligare en har knivskurits i halsen. Senare visade det sig att ytterligare en polis skjutits vid händelsen (båda i handen), då patrullerna försökte stoppa pågående plundring i korsningen Church Avenue och Flatbush Avenue i Brooklyn.

– Det tycks röra sig om en otroligt feg, avskyvärd och meningslös attack på en försvarslös polis, säger New York-polisens Dermot Shea om den polis som fått en kniv i halsen.

Även den misstänkte gärningsmannen träffades av skott, och fördes till sjukhus.

Samtidigt säger USA:s president Donald Trump i en intervju med Newsmax TV att han inte tror att han kommer att behöva använda sig av militär för att stävja de omfattande protesterna mot rasism och polisvåld.

– Det beror på, jag tror inte det, säger han.

Presidenten sade i måndags att han rustade för att sätta in soldater ifall de våldsamma demonstrationerna inte stävjades.

Högerextrema gripna

I Las Vegas har tre högerextremister gripits misstänkta för att ha uppviglat till våld. Männen tillhör den så kallade Boogaloo-rörelsen, som använder sig av Hawaiiskjortor som kännetecken och förespråkar kommande inbördeskrig och samhällskollaps, enligt en federal åklagare i delstaten Nevada.

– Våldsamma anstiftare har kapat fredliga protester och demonstrationer över hela landet, inklusive Nevada, och därmed har de utnyttjat den rättmätiga vreden över (George) Floyds död för sina egna radikala syften, säger Nicholas Trutanich.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.