Nyheter

Hög Volvochef: "Ingen elefant i porslinsfabrik"

Peter Ewerstrand, tidigare ansvarig för Volvos CO2-program, numera chef för avdelningen provning komplett vagn, tror att Geely kan bli en bra ägare till Volvo Personvagnar.
Nyheter • Publicerad 23 december 2009

– Om Geely bara förstår vad det innebär att äga Volvo, och förstår varumärket, kan det blir riktigt bra. Vi får finansiellt starka ägare som kan driva och utveckla företaget. Dessutom kan vi få synergieffekter i Kina, säger han.

I debatten om kinesiska ägare har det ofta lyfts fram, bland annat från fackligt håll, en rädsla för att Volvos teknik kommer i orätta händer och kopieras och att tillverkningen av bilar riskerar att flyttas till Kina.

– Geely har ju sagt att Volvo ska få fortsätta som ett fristående dotterbolag. Jag utgår från att de inte kommer hit och beter sig om en elefant i en porslinsfabrik, säger Peter Ewerstrand.

När Ford den 28 oktober pekade ut Geely som huvudspekulant förklarade Geely att det inte fanns några ambitioner att flytta befintlig verksamhet till Kina. Då hette det att Volvo PV:s fabriker i Göteborg och Gent ska bibehållas, huvudkontoret liksom forskning och utveckling ska vara kvar i Göteborg och återförsäljarnätet och alla fackliga avtal ska hållas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.