Annons
Nyheter

Hög beredskap på Hawaii

Hawaiis huvudö Big Island är i hög beredskap. Lava strömmar från vulkanen Kilauea och in i bostadsområden.
Myndigheterna har stängt en nationalpark och infört restriktioner för flygtrafik.
Hawaii • Publicerad 6 maj 2018
Sam Knox bor i Pahoa, Hawaii, knappt ett par hundra meter från lavaströmmen. Han har inga planer på att evakuera.
Sam Knox bor i Pahoa, Hawaii, knappt ett par hundra meter från lavaströmmen. Han har inga planer på att evakuera.Foto: Marco Garcia

Flygmyndigheten FAA har infört restriktioner för flygtrafik i området för alla utom hjälpinsatser. Nationalparken Hawaii Volcanoes, som utgör en tiondel av öns yta, har stängts efter skred. Bland annat har en stor klippa störtat ned i havet. Runt 2 600 besökare evakuerades.

Janet Babb, talesperson för Hawaiis vulkanobservatorium, säger att utbrotten kan fortsätta "i veckor eller månader", då utvecklingen börjar påminna om aktivitet som pågick i 88 dagar i området 1955.

Sprickor i vägen efter en jordbävning i Pahoa, Hawaii.
Sprickor i vägen efter en jordbävning i Pahoa, Hawaii.Foto: Marco Garcia
Annons

Åtta sprickor har öppnats i marken av den vulkaniska aktiviteten, enligt nyhetssajten Hawaii News Now.

– Fram till att jordskalvet verkligen avtar och marken slutar röra sig är det troligt att den här aktiviteten kommer att fortsätta, säger Tina Neal vid USA:s geologiska myndighet USGS.

Ett informationsmöte för allmänheten hölls i staden Pahoa vid en av de evakueringsplatser som snabbt ordnats efter att lava började komma upp ur sprickor i marken i närliggande områden.

Många har evakuerats från Leilani Estates och Lanipuna Gardens. Men alla har inte lämnat.
Många har evakuerats från Leilani Estates och Lanipuna Gardens. Men alla har inte lämnat.Foto: Marco Garcia

Inga stora lavaflöden har ännu rapporterats. Men fler utbrott med lava, som kan nå upp till 1 150 grader, är enligt Hawaiis civilförsvar att vänta.

Kilauea är en av världens mest aktiva vulkaner och en av fem på ön. Enligt forskare är det nästan omöjligt att förutse hur länge ett utbrott kommer att pågå. Vulkanen började spy ut lava i bostadsområden i torsdags efter en rad jordskalv förra veckan. Flera hus har förstörts.

Från fredagen har en mängd skalv inträffat, det starkaste med magnituden 6,9. Det orsakade en liten förändring i havsnivån men ingen tsunami.

Foto: Marco Garcia

1 700 invånare i Leilani Estates och Lanipuna Gardens evakuerades i torsdags efter rapporter om rök och lava som kom upp från sprickor ur marken.

Inga människor har rapporterats döda eller skadade.

Invånarna har varnats för höga nivåer av giftig rök, som kan orsaka hudirritation och andningssvårigheter.

Vulkanen Kilauea har ett utbrott som kan komma att pågå länge. I torsdags skakades Big Island, Hawaiis största ö, av en jordbävning med magnituden 6,9 på Richterskalan.
Vulkanen Kilauea har ett utbrott som kan komma att pågå länge. I torsdags skakades Big Island, Hawaiis största ö, av en jordbävning med magnituden 6,9 på Richterskalan.
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons