Annons
Nyheter

Hjärnskakning kräver lång vila

De tusentals idrottande ungdomar som varje år drabbas av hjärnskakning kan riskera bestående hjärnskador.
Nyheter • Publicerad 4 april 2012

Redan en vecka efter smällen brukar ungdomarna spela match igen. Men ny forskning visar att hjärnan ibland behöver mycket längre tid än så för att läka.

Ishockey, fotboll, utförsåkning och ridning. Alla är de populära sporter där det finns en påtaglig risk att drabbas av hjärnskakning. Varje år rapporteras cirka 20 000 hjärnskakningar i Sverige. Det stora flertalet drabbar barn och ungdomar i åldern 15–25 år, och en betydande andel sker i samband med idrottsutövning.

Annons

– Bara inom ishockeyn räknar man med 160 hjärnskakningar per tusen speltimmar och lag, säger forskaren Sanna Neselius till TT.

Avslöjande hjärnprov

Sanna Neselius har själv en karriär som boxare bakom sig. Helt naturligt har hon därför som doktorand vid Sahlgrenska akademin riktat sin forskning just mot boxares hjärnor. Hon har undersökt 30 erfarna amatörboxare vid två tillfällen, en vecka och två veckor efter en vanlig match. Resultaten jämfördes sedan med lika många kontrollpersoner.

Den medicinska undersökningen, som bland annat bestod av en noggrann neurologisk kontroll, visade ingenting. Boxarna ansågs friska. Men Sanna Neselius tog även prov på hjärnvätskan i ryggmärgen. Då visade det sig att åtta av tio boxare hade förhöjda värden av fyra proteiner som utsöndras i samband med hjärnskador. Efter två veckor hade proverna normaliserat sig hos flertalet, men 20 procent hade fortfarande tydligt förhöjda nivåer.

– Det går inte att säga att dessa personer drabbats av en bestående hjärnskada, men det går inte att säga motsatsen heller.

Ska gå igenom studien

De internationella riktlinjer som finns säger att en idrottare kan vara tillbaka redan en vecka efter en hjärnskakning, om personen själv upplever sig symtomfri.

– Vi lägger ett väldigt stort ansvar på våra barn och ungdomar i dag, eftersom det är deras egen upplevelse som får avgöra. Men vår studie visar att hjärnan hos en idrottare som varit utsatt för ett betydligt mildare trauma än en hjärnskakning inte har läkt efter en vecka, och ibland inte ens efter två veckor, säger Sanna Neselius.

Problemet är att många unga som älskar sin idrott snabbt vill tillbaka. Leon Kosness hör till dem. Han är 14 och tränar boxning på Söder i Stockholm.

– Ibland blir man yr och får lite ont i huvudet, säger han.

Annons

Men några längre vilor är det inte tal om.

Inom den olycksdrabbade fotbollen, där exempelvis armbågar mot huvudet inte är helt ovanliga gör man en bedömning från fall till fall hur länge spelarna ska rehabiliteras, enligt förbundsläkare Per Renström.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons