Annons

"Kamp för varje meter av ukrainsk mark"

Striderna rasar kring staden Bachmut i Donetsk i östra Ukraina.
Chefen för de ryska Wagner-styrkorna säger att de ukrainska styrkorna ger tufft motstånd och att slaget är långt ifrån över.
Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är det kamp om "varje meter".
Ukraina • Publicerad 14 februari 2023
Ukraina har fortsatt kontroll över Bachmut.
Ukraina har fortsatt kontroll över Bachmut.Foto: Libkos/AP/TT
De flesta invånarna har lämnat Bachmut, men några tusen är ännu kvar, enligt de ukrainska myndigheterna.
De flesta invånarna har lämnat Bachmut, men några tusen är ännu kvar, enligt de ukrainska myndigheterna.Foto: Libkos/AP/TT

Situationen längs fronten i östra Ukraina är påfrestande, konstaterar Zelenskyj sent på tisdagskvällen.

– Läget längs frontlinjen, särskilt i regionerna Donetsk and Luhansk, är fortsatt extremt svårt. Det är bokstavligen en kamp för varje meter av ukrainsk mark, säger presidenten i sitt dagliga tal till nationen.

Annons

Ukrainska soldater, som har hållit staden Bachmut i flera månader, förbereder sig för att stå emot nya markattacker medan ryskt artilleri dundrar, enligt den ukrainska militären, rapporterar The Guardian.

– Staden, stadens förorter, allt runtomkring, och i princip allt i riktning mot Bachmut och Kostiantynivka är under galen kaotisk beskjutning, säger vice befälhavare Volodymyr Nazarenko.

Enligt den ukrainska militären har 16 samhällen nära Bachmut bombats.

Hjälparbetare stoppas

Enligt en talesperson för den ukrainska militären stoppas hjälparbetare och civila från att ta sig in i Bachmut då situationen är för farlig, och då den enda större vägen in till staden som ukrainska sidan fortfarande kontrollerar beskjuts av ryssarna, rapporterar The New York Times.

– Bachmut är epicentrumet av fiendens attacker och därför är situationen kritisk, säger överste Serhij Tjerevatyj, enligt tidningen.

De ryska styrkorna uppges kontrollera tre sidor av staden och har intagit flera byar runt den, och i måndags uppgav den ukrainska militärledningen att strider inletts i stadens utkanter.

Ledaren för den ryska paramilitära Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, säger enligt sin egen presstjänst att de ukrainska styrkorna gör tufft motstånd och att Bachmut knappast kommer att falla i det närmaste.

– Motståndet är hårt och malande, säger Prigozjin, enligt AFP.

Vågor av soldater

Antalet sårade och dödade tros vara stort på båda sidor. Men en vanligt förekommande taktik för Wagner sägs vara att skicka, mer eller mindre välutbildade, soldater i vågor mot de ukrainska befästningarna med mycket stora förluster som följd.

Enligt Wagnerledaren förstärker Ukraina försvaret med mellan 300 och 500 nya soldater dagligen.

Annons

– Det dröjer innan vi har anledning att fira, säger Prigozjin.

Bachmut hade tidigare runt 70 000 invånare. Nu är det mesta förstört och tomt efter över sex månaders strider.

Enligt Ukraina finns runt 5 000 invånare kvar, skriver AFP.

– Vi vidtar nu ytterligare åtgärder för att evakuera alla som återstår, säger Pavlo Kyrylenko, guvernör i Donetsk, i ukrainsk tv.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons