Annons
Nyheter

Historiskt ras för svensk BNP

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) rasade med 4,9 procent under fjärde kvartalet 2008 jämfört med samma period året före.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2009

Jämfört med kvartalet före sjönk BNP med 2,4 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Ekonomerna hade i genomsnitt räknat med ett BNP-fall på 2,0 procent på årsbasis, enligt Reuters enkät.

Annons

Fallet på årsbasis är också det första sedan SCB började med kvartalsmätningar 1994. Ingen gång sedan dess har tillväxten legat på minusnivå på årsbasis. Under andra kvartalet 1996 sjönk BNP med 0,5 procent jämfört med kvartalet före.

Hushållens konsumtion minskade med 3,3 procent under fjärde kvartalet. Exporten minskade med 7,2 procent och importen med 5,4 procent.

Produktionen i näringslivet rasade samtidigt med 6,1 procent, enligt SCB.

– Den var ju betydligt svagare än vad marknaden hade prognosticerat. Det var väl negativ överraskning på i princip alla komponenter, säger Cecilia Skingsley, analyschef för räntor och valuta på Swedbank.

– Anmärkningsvärt är att det är väldigt stor lageravveckling, företagen förbereder sig på sämre tider. Det enda som håller upp är offentliga konsumtionen, och det är knappt.

– Det här är nog vad Riksbanken hade på känn när de gjorde den kraftiga sänkningen med 100 punkter för två veckor sedan. Och vår prognos är att de kommer att fortsätta med räntesänkningar med minst 50 punkter vid aprilmötet.

Även Sverige går nu med andra ord mot nollränta.

– Vi kanske inte i praktiken får noll reporänta, men de kommer att dra ner så mycket det bara går, säger Skingsley.

Marknadsräntorna föll och kronan försvagades ytterligare sedan statistiken publicerats.

– Den här siffran visar att Sverige nu är i recession, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.

Annons

– Den svenska ekonomin har krympt mycket och är nu mycket svag.

Han hävdar att Riksbanken måste skriva ner sina tillväxtprognoser för i år och nästa år.

– Tillväxtsiffrorna ger Riksbanken ytterligare argument att sänka räntan och det kan handla om att det är nödvändigt att sänka räntan till noll, säger Robert Bergqvist.

– Trycket ökar nu också på regeringen att spendera mer pengar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons