Annons
Nyheter

Hermansson förlorade S-striden i Göteborg

Hon klamrade sig kvar till extrakongressen. Men sedan tog tiden som gruppledare slut för göteborgska S-profilen Ann-Sofie Hermansson.
I stället gick distriktsstyrelsen vinnande ur den infekterade maktkampen.
Politik (TT) • Publicerad 3 mars 2019
Ann-Sofie Hermanssons tvingas sluta som gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg.
Ann-Sofie Hermanssons tvingas sluta som gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

På söndagen hade det gått tre veckor sedan distriktsstyrelsen vid ett möte kom fram till att förtroendet för Ann-Sofie Hermansson var förbrukat och att S-profilen skulle uppmanas att avgå som gruppledare i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Den uppmärksammade konflikten gjorde att det snabbt blev knökfullt i Folkets Hus. Flera medlemmar fick vända i dörren när platserna i kongressalen tagit slut. Talarlistan blev snabbt lång och mötet drog inte oväntat ut på tiden.

Annons

Men till slut, efter drygt fyra timmar, kom beskedet:

Hermansson petas från posten som gruppledare i kommunstyrelsen, med röstsiffrorna 197–49.

Har vägrat

Ann-Sofie Hermansson har hittills vägrat att avgå, trots kravet från distriktsstyrelsen nyligen om att hon skulle lämna som Socialdemokraternas gruppledare i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

I stället försökte Hermansson in i det sista få över tillräckligt många på sin sida av maktkampen. Men det höll inte hela vägen.

Den extrainkallade kongressen röstade ja till styrelsens förslag och därmed samtidigt nej till Hermansson, som på förhand lovat att avgå om hon fick kongressbeslutet emot sig.

Leif Holst, som gick med i Socialdemokraterna redan 1956, lämnade mötet vid lunchtid och såg inga vinnare oavsett utgången av omröstningen.

-Det var jobbigt att lyssna på. Det blev bara pajkastning i talarstolen, säger han.

-Det är tragiskt, ärligt talat. På kort sikt är det ju förödande. Men vi får hoppas att det på lång sikt kan komma något gott ur det.

Ord mot ord

Ann-Sofie Hermansson har varit gruppledare för S i kommunstyrelsen sedan januari 2016. Förtroendekrisen har pågått nästan lika länge, men har i alla fall utåt sett briserat under de senaste veckorna, med anklagelser om bristande insyn och samarbetssvårigheter.

-Det är skönt att vi är framme vid dagens möte, så mycket kan jag säga, sade Hermansson till TT på vägen in till kongressen.

Annons

I mångt och mycket har ord stått mot ord och Hermansson har varit kritisk till att det skriftliga underlaget inför extrakongressen varit väldigt sparsmakat.

På söndagsmorgonen fick kongressombuden dock en sammanställning i handen, där distriktsstyrelsen listar en del av kritiken. Centralt finns styrelsemedlemmarnas och de andra kommunalrådens oro för att Hermanssons stabschef och andra tjänstemän har haft för stort inflytande på politiken.

Styrelsen tar avstamp redan i våren 2016, när den nytillträdda Hermansson tackade nej till partiets ledarskapsutbildning "trots hårda påstötningar". Även det valtekniska samarbetet med uppstickarpartiet Demokraterna efter valet i höstas har väckt mycket intern kritik.

Jens Bornemann/TT

Medlemmen Leif Holst, Socialdemokrat sedan 1950-talet, lämnar kongressen då den övergått till "pajkastning".
Medlemmen Leif Holst, Socialdemokrat sedan 1950-talet, lämnar kongressen då den övergått till "pajkastning".Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons