Annons
Nyheter

Hembesök hos "dolda" fortkörare

Polisen har tröttnat på fortkörande bilister som döljer ansiktet då de passerar en fartkamera.
Nyheter • Publicerad 21 november 2009
Fortkörare som döljer ansiktet när de fångas av en fartkamera kan vänta sig besök ? av polisen.
Fortkörare som döljer ansiktet när de fångas av en fartkamera kan vänta sig besök ? av polisen.Foto: Fotograf:

Snart riskerar den förmodade syndaren ett hembesök – av just polisen.

– Det handlar om förare som fäller ned solskyddet, döljer ansiktet med handen eller med en tidning, säger polisintendent Mattias Andersson, ansvarig för trafikövervakning på Rikspolisstyrelsen (RPS), till Sydsvenskan.

Annons

– I några fall har vi också folk som kör med ansiktsmask förbi kamerorna, berättar han.

Sedan den första nya fartkameran sattes upp på riksväg 50 mellan Hallsberg och Askersund för tre år sedan har 200 000 fortkörare fastnat på bild och fått ett brev från RPS enhet för automatisk trafiksäkerhetskontroll i Kiruna.

Men tusentals fartsyndare har alltså inte kunnat identifieras – ofta på grund av väder- och ljusförhållanden, men ibland för att de medvetet skymmer ansiktet.

RPS vill nu starta en uppsökande verksamhet hos dem som till exempel kör för fort i samma bil utmed samma vägsträcka flera gånger. Lokal trafikpolis får bedöma hakans form på den misstänkte, klädsel och annat. På så sätt har polisen redan lyckats identifiera och bötfälla en bilhandlare i Skåne som notoriskt kört för fort och dolt ansiktet.

I dag finns 1 019 fartkameror utmed det svenska vägnätet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons