Nyheter

HD ska avgöra om Lundintopp kan åtalas

Brott • Publicerad 15 juni 2022
Alex Schneiter åtalades i november förra året, efter elva års utredning. Arkivbild.
Alex Schneiter åtalades i november förra året, efter elva års utredning. Arkivbild.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Åtalet mot Lundintoppen Alex Schneiter blir en fråga för Högsta domstolen. Tidigare i veckan beslutade HD att bevilja honom prövningstillstånd i frågan "om svensk domstol är behörig att döma över gärningen", vilket Dagens Juridik först rapporterade om.

Schneiter, tidigare vd för Lundin Oil, åtalades i november förra året tillsammans med bolagets styrelseordförande Ian Lundin för medhjälp till grovt folkrättsbrott. De misstänkta brotten ska enligt åtalet ha begåtts i Sudan under åren 1999–2003. Båda två nekar.

Alex Schneiter, som varken är svensk medborgare eller bosatt i Sverige, och hans advokater vill att åtalet ska avvisas då de hävdar att svensk domstol saknar laglig behörighet att pröva åtalet mot honom. I både tings- och hovrätt har deras begäran fått avslag och nu blir det alltså en fråga för HD.

Bakgrund: Åtalet mot Lundintopparna

Den 11 november 2021, efter elva års utredning, väckte svenska åklagare åtal mot Ian Lundin och Alex Schneiter, för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan mellan åren 1999 och 2003. Ian Lundin var då och är fortfarande bolagets ordförande, och Schneiter var vid den tiden vd för Lundin Oil.

Bakgrunden till åtalet är enligt stämningsansökan följande: Sudan hade länge plågats av inbördeskrig, som med tiden också kommit att handla om kontroll över oljeområden i södra landsdelarna. Området som det aktuella målet handlar om kallas Block 5A, där dåvarande Lundin Oil via ett helägt dotterbolag och enligt ett avtal med Sudans regering 1997 påbörjat oljeprospektering, mot vissa avgifter och delning av framtida inkomster.

Säkerheten och ordningen i området skulle skötas av de södra delstaternas militära styrkor, enligt ett lokalt fredsavtal. Men efter att bolaget börjat sin verksamhet och hittat olja i området inledde landets militär offensiver i samarbete med en allierad milisgrupp, i strid med fredsavtalet. Detta för att ta kontroll i området och skapa förutsättningar för bolagets oljeprospektering. I samband med stridigheterna använde Sudan krigföring som åklagarna anser utgör grovt folkrättsbrott, enligt svensk rätt.

Enligt åklagarna har Ian Lundin och Alex Schneiter styrkt Sudan i sitt uppsåt, bland annat genom att bolaget ställde olika krav på regimen som innebar att militär och milis behövde ta kontroll över olika platser i området genom strid. Under dessa stridigheter har civila fördrivits från sina hem, skadats och dödats, skriver åklagarna i sin stämningsansökan.

Både Ian Lundin och Alex Schneiter nekar till brott. Lundins advokat Torgny Wetterberg beskriver åtalsbeslutet som "uppseendeväckande felaktigt" och hävdar att bolaget under sin tid i Sudan i stället hjälpte civilbefolkningen "i väldigt hög utsträckning".

Källa: Åklagarmyndigheten m. fl.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.