Annons
Nyheter

HD prövar giftigt dricksvatten: "Kommer tårar"

Hovrätten fastslog att ett kommunalt vattenbolag inte är skyldigt att betala skadestånd till invånare som fått sitt dricksvatten förorenat med PFAS-kemikalier.
Nu ger Högsta domstolen prövningstillstånd för PFAS-målet i Ronneby.
Hälsa • Publicerad 3 maj 2023
Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen som drivit målet mot det kommunala vattenbolaget i Ronneby. Arkivbild.
Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen som drivit målet mot det kommunala vattenbolaget i Ronneby. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Känslorna väller över mig. Det kommer tårar, säger Herman Afzelius i PFAS-föreningen, som drivit målet mot kommunen, till TT.

Han säger att Högsta domstolen nu har en möjlighet att förändra hur man ska tolka produktansvarslagen i Sverige när det gäller förgiftning med kemikalier.

Annons

– Det är så viktigt för oss 155 som gick till domstol, för alla andra som bor i Ronneby och Kallinge, som är fullsmetade med de här kemikalierna. Det är otroligt viktigt för alla som i framtiden eventuellt kommer få kemikalier i sig via en produkt som exempelvis dricksvatten, säger Afzelius.

Kan ge hälsorisker

Hovrätten över Skåne och Blekinge rev med sitt beslut i december i fjol upp en dom från Blekinge tingsrätt våren 2021. Tingsrätten ansåg att vattenbolaget var skadeståndsskyldigt. De drabbade skulle få kompensation för personskada i form av förhöjda halter av PFAS i blodet, vilket kan ge hälsorisker.

Hovrätten ansåg att de höga halterna av PFAS i blodet visserligen innebär en förändring av kropparna, men att personerna som har stämt vattenbolaget inte har kunnat bevisa att förändringen i sig utgör en skada på kroppen.

PFAS-föreningen stämde i september 2016 det kommunala vattenbolaget. Då påbörjades rättsprocessen i tingsrätten – knappt sju år senare har fallet nått ända upp till HD.

"I Högsta domstolens händer"

– Detta är en sådan upprättelse för oss efter vad som hände i hovrätten. HD skulle inte ge oss prövning om det inte var något fel i hovrättens bedömning, säger Herman Afzelius och fortsätter:

– Man ska inte kunna komma undan ansvar om man förgiftar folk med kemikalier. Det har jag sagt sedan dag ett. Nu ligger detta i Högsta domstolens händer.

De höga halterna i dricksvattnet upptäcktes i slutet av 2013 och Brantafors vattenverk i Kallinge stängdes tillfälligt. Utsläppskällan var en närliggande brandövningsplats på flygflottiljen F17.

Fakta: PFAS

PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsyror och började framställas i större skala på 1950-talet. Det finns ungefär 10 000 olika PFAS-ämnen.

PFAS-molekylerna har särskilda ytegenskaper vilket utnyttjas bland annat för att göra hållbara bubblor i brandskum, bra glid i skidvalla och vattenavstötande impregnering för textilier, samt i matförpackningar och stekpannor.

I Sverige får vi i oss låga halter PFAS framför allt via maten, exempelvis via fisk från förorenade sjöar.

Genom användning av produkter eller varor som behandlats med PFAS kan ämnet även tas upp via huden.

Människor har också utsatts för högre halter i områden där dricksvattnet har förorenats med PFAS, till exempel från brandövningsplatser.

PFAS har flera negativa effekter på hälsan. Till exempel påverkas njurar, lever och kolesterolhalt. Det finns även studier som visar att PFAS hämmar kroppens immunförsvar, vilket ökar risken för infektioner och ger ett försämrat immunsvar på vaccinationer. Dessutom kopplas PFAS till ökad risk för vissa typer av cancer.

Tillsammans med bland annat Tyskland och Danmark har Sverige lagt ett förslag om ett totalförbud av PFAS inom EU. Förbudet ska gälla produktion, användning, försäljning och import av PFAS. Det kan vara på plats först 2026–2027.

Inom EU är det sedan 2008 förbjudet att använda ämnet PFOS och sedan 2020 är det förbjudet att använda PFOA.

Källor: Kemikalieinspektionen, Karolinska institutet, Arbets- och miljömedicin i Lund och Göteborg

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons