Annons
Nyheter

Hbtq-strid med Ungern till domstol

Ungerns lagstiftning mot uppvisade av homosexualitet för minderåriga i reklam och medier väckte upprörda röster för ett år sedan.
Nu drar EU-kommissionen Ungern inför EU:s domstol.
EU • Publicerad 15 juli 2022
Ungerns premiärminister Viktor Orbán har fått hård kritik från EU-kommissionen för en lag om uppvisande av homosexualitet för minderåriga. Arkivfoto.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán har fått hård kritik från EU-kommissionen för en lag om uppvisande av homosexualitet för minderåriga. Arkivfoto.Foto: Bertrand Guay/AP/TT

Beslutet kommer sedan kritiken mot lagen inte lett till några åtgärder av regeringen i Budapest.

– Kommissionen anser att den här lagen bryter mot reglerna för den inre marknaden och skydd för enskildas grundläggande rättigheter, förklarar talesmannen Christian Wigand på kommissionens dagliga pressbriefing i Bryssel.

Annons

EU-kommissionen inledde sin formella process mot lagen för exakt ett år sedan, sedan den röstats igenom av det ungerska parlamentet i juni i fjol.

Lagen slår mot bland annat reklam och andra massmedieprodukter som visar "avvikelser från någons biologiska kön och könsbyten och sprider eller porträtterar homosexualitet" för personer under 18 år.

Tv- och radio i Ungern ska endast få visa dylikt material mellan klockan 22 och 05, för att inte riskera böter eller indragna licenser. Även sexualundervisningen för minderåriga berörs av lagstiftningen, som Ungerns regering anser är till för att skydda minderåriga.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons