Nyheter

Haverikommissionen: "Vi tänker inte utreda"

Statens haverikommission kommer inte att utreda olyckan på Liseberg.
Nyheter • Publicerad 16 juli 2008

Olyckan var inte tillräckligt allvarlig för att hamna på dess bord, säger ställföreträdande generaldirektör Carin Hellner till TT.

– Vi ska inte utreda den. Det finns en särskild lagstiftning som styr när vi ska utreda eller inte. Olika kriterier styr när vi går in vid en så kallad ”annan olycka”, som i det här fallet. Vi går in när det gäller större saker, säger Hellner.

I lagen stor det att Haverikommissionen går in i sådana olyckor när det är fler omkomna eller allvarligt skadade.

– Och ”flera”, har man sagt i förarbetena till lagen, är fem. Och i det här fallet är det en person, enligt uppgift till oss, som blev allvarligt skadad. Därför går vi inte in.

Polisen satte redan under tisdagskvällen i gång en förundersökning om misstänkt brott mot ordningslagen.

– Vi har ännu inte gjort något i dag, utan bara tittat på ärendet och hur vi ska lägga upp jobbet. Det kommer att ske en extern teknisk utredning men vem som ska göra den vet jag ännu inte, säger Carina Jeppsson, utredningschef vid polisen i Göteborg.

En förundersökning behöver inte betyda att det slutar i brottsmisstanke.

– Man måste inleda en förundersökning för att kunna utreda vad som hänt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.