Annons
Nyheter

Hårt tryck på sjukvårdsrådgivningen

Trycket från allmänheten med frågor om svininfluensan ökar nu kraftigt på sjukvårdsrådgivningarna runt om i landet.
Nyheter • Publicerad 6 november 2009

– Vi har fått signaler från flera landsting om att det nu är ett mycket, mycket högt tryck. I exempelvis i Malmö var det i går en timmes väntetid för att komma fram, säger Lars-Olof Hensjö, medicinsk chef på Sjukvårdsrådgivningen.

Många av samtalen till 1177 kommer från oroliga småbarnsföräldrar.

Annons

– Eftersom sjukdomen har den karaktären att den drabbar barn och ungdomar i högre utsträckning, ligger det i sakens natur att de samtalen ökar ännu mer i det här läget, säger han.

TT: Går det att öka kapaciteten att ta emot samtal?

– Där finns det begränsningar. I Malmö har man redan kallat in extra sjukvårdspersonal och chefen där har sagt att man inte kan komma längre, de har tömt resurserna. Men det går säkert att finjustera och sedan får man acceptera att ringa på tider när inte så många andra ringer, säger Lars-Olof Hensjö.

Enligt Hensjö undersöker Sjukvårdsrådgivningens tekniska personal om det går att göra tekniska förbättringar av telefonsystemet.

Även i Stockholm är trycket mycket hårt, den som ringde 1177 strax före lunch på fredagen ombads att återkomma senare. Samtalen var enligt Medhelp, som sköter telefonrådgivningen i Stockholms läns landsting, på torsdagen dubbelt så många på influensalinjen som normalt.

I Västra Götalandsregionen var det på fredagseftermiddagen 17 minuters väntetid för att få tala med en sjukvårdskunnig person.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons