Nyheter

Hård kritik mot Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen har i hög grad struntat i att anmäla uteblivna arbetssökande.
Nyheter • Publicerad 24 september 2013
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

De nya reglerna väntas ändra på det.

När en arbetslös inte kommer på avtalat besök hos Arbetsförmedlingen ska det anmälas till a-kassan med avdrag på a-kasseersättningen som följd. Men det gjordes inte i hela 76 procent av de undersökta 1 400 fallen där den arbetssökande aldrig dök upp, konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF).

– Det här är allvarligt. Det riskerar att undergräva legitimiteten i försäkringen, säger Gunilla Wandemo, generaldirektör på IAF.

Risken för felaktiga utbetalningar är uppenbar. I det gamla systemet, regelförändringar genomfördes den 1 september i år, skulle a-kasseersättningen per automatik ha dragits in för de dagar som den arbetssökande blivit avanmäld. IAF har gjort beräkningar som lågt räknat innebär att över 15 miljoner kronor för mycket har betalats ut under en halvårsperiod.

– Vi ska naturligtvis följa lagstiftningen. Men de här reglerna har både av oss, men även av andra, setts som väldigt hårda, att man blir avstängd för att man exempelvis har missat ett besök, säger Inger Färnholm, kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingen.

De nya reglerna innebär mildare sanktioner, där första signalen är enbart en varning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.