Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hård dom mot milisen som mördade Catalán

En ledare för milisen som anklagas för svenskan Zaida Cataláns död har fällts i en unik rättegång i Kasaï i Kongo-Kinshasa, .
Zaida Catalán, då kandidat för Miljöpartiet, i Stockholm 2009.
Zaida Catalán, då kandidat för Miljöpartiet, i Stockholm 2009.
Foto: Bertil Ericson/TT

Nsumbu Katende får livstids fängelse för krigsbrott begångna i Kasaï i landets södra delar under en blodig konflikt, som krävde 1 000-tals liv, åren 2016–2019.

Han har inte anklagats för morden på den svenska FN-experten Zaida Catalán, hennes amerikanske kollega Michael Sharp samt lokale medarbetare Betu Shintela i mars 2017, men hans rörelse Kamuina Nsapu tros ligga bakom även det dådet.

Domen i en militärtribunal i provinshuvudstaden Kananga ses som epokgörande. Bland annat hyllar Trial International, vars arbete för rättsskipning stöds av det svenska biståndsorganet Sida, att domarna erkänt exempelvis sexuella övergrepp som krigsbrott. En viktig aspekt är också att även Kongos regering får en del av skulden, för att inte ha skyddat civilbefolkningen mot milisernas härjningar.

Fler rättegångar är på gång om konflikten i Kasaï, bland annat mot männen inom Kamuina Nsapu som anklagas för attacken på Catalan och hennes kollegor.

Läs mer